Protesta contra el nou edifici del bisbat de Barcelona al barri de les Corts
Protesta contra el nou edifici del bisbat de Barcelona al barri de les Corts
Barcelona

Protesta contra el nou edifici del bisbat de Barcelona al barri de les Corts

Alonso Carnicer / Sara Grimal Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Veïns del barri de les Corts, a Barcelona, han sortit al carrer contra la construcció d'un edifici en una finca propietat de la fundació Sant Josep Oriol, que depèn dels bisbats de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa, i qualificada com a equipament. El projecte és per fer-hi una residència per a docents, investigadors i doctorands, que serà gestionada durant 50 anys per una empresa privada.

Els veïns denuncien la pèrdua que la construcció suposarà d'una part dels jardins catalogats de la finca, situada a la cantonada dels carrers de Galileu i del Remei. Creuen que l'edifici projectat tindrà un fort impacte visual i efectes negatius sobre la mobilitat a la zona. Segons Marta Ollich, portaveu de la plataforma veïnal contra l'edifici del bisbat:

"Es tracta d'un edifici de 115 habitacions i 6 plantes, amb una dimensió desmesurada, molt agressiu per al casc antic del barri de les Corts. Això és un pulmó verd pel barri, hi ha uns jardins que es destruiran. A part d'això hi ha un problema de mobilitat molt greu, no hi ha un pla de mobilitat i no hi ha pàrquing previst en aquest edifici."

 

Concentració contra el projecte

La plataforma ha fet una concentració a la plaça de Comas, amb el suport de la Coordinadora d'Associacions de Veïns i Entitats de les Corts. La convocatòria s'ha fet amb el lema "Aturem l'hotel del bisbat", perquè la plataforma tem que l'edifici pugui destinar-se a algun ús de tipus turístic.

Marta Ollich: "Nosaltres tenim unes certes sospites que pugui arribar a ser un allotjament turístic encobert, perquè l'empresa inicialment adjudicatària d'aquesta obra té altres residències d'aquest estil, i nosaltres hi hem pogut fer reserves sense cap problema, com si fos un turista qualsevol."

 

L'arquebisbat de Barcelona afirma que l'objectiu de la nova edificació és obtenir ingressos econòmics per sufragar les despeses de la residència de capellans jubilats de les diòcesis de la província eclesiàstica de Barcelona que ocupa l'altra meitat de la finca, que dona als carrers de Joan Güell i Remei, i nega rotundament que hi pugui haver cap ús turístic.

Antoni Matabosch, responsable d'Economia de l'arquebisbat de Barcelona ha afirmat: "El projecte és per fer una residència per a professors d'universitat que venen temporalment a Barcelona. Mai hem demanat fer-hi un hotel, mai ens concediran fer-hi un hotel i per tant no tenim cap interès a fer un hotel." En el contracte que vam fer està absolutament prohibit que hi hagi estudiants. Al costat d'una residència de gent gran que hi hagi estudiants no interessa en absolut, hivern o estiu."

L'Ajuntament de Barcelona ha manifestat que seran absolutament intransigents amb qualsevol ús fraudulent de la llicència i que, en cas de veure una activitat de tipus hoteler, pararien l'activitat i la llicència.

En l'anterior mandat municipal ja s'havia fet l'aprovació prèvia d'un pla especial urbanístic a la finca. La llicència d'obres, ja concedida, permet la rehabilitació i remunta de dos edificis existents, un d'ells catalogat, i construir una edificació nova de sis plantes amb façana als carrers de Galileu i Remei.

Pacte per reduir l'edificabilitat

Davant les reiterades protestes veïnals per l'impacte visual de l'edifici, el districte de les Corts de l'Ajuntament va intentar fer una mediació entre els veïns i el bisbat que no va donar gaires resultats. L'Ajuntament, després de diverses reunions, ha arribat a un acord amb l'arquebisbat per reduir la volumetria i la superfície construïda en el nou edifici.

Com explica Antoni Coll, conseller tècnic del districte de les Corts, "El protocol que s'ha signat amb el bisbat l'obliga a presentar abans de sis mesos un nou pla especial que acabi consolidant l'edificabilitat que hem acordat i que condiciona la llicència. Els hi fem rebaixar el volum inicialment previst a planta baixa més quatre i una cinquena planta retirada. I en un dels extrems hi ha una part menor de la sisena planta, enretirada respecte de la façana de Galileu."

L'arquebisbat ha fet arribar a TV3 una imatge per mostrar l'aspecte que tindria l'edifici des de la cantonada dels carrers de Remei i Galileu, amb un impacte visual que afirmen que és molt menor que en l'edificació prevista inicialment.

 

El bisbat considera que ha fet unes concessions importants en acceptar la modificació del pla especial i que arran dels acords amb l'Ajuntament han renunciat a fer una remunta d'una planta i mitja a sobre de la residència de sacerdots ja existent amb façana al carrer Remei. I afirmen que reduir encara més la nova edificació faria impossible la viabilitat econòmica del projecte. Pel que fa al jardí inclòs a la fitxa del catàleg de patrimoni, declaren que es manté la part que queda a l'interior de la residència de sacerdots.

La plataforma veïnal creu que la reducció de la superfície construïda és absolutament insuficient i que equival només a la renúncia a fer tres habitacions en l'edifici nou. Reclamen una consulta popular no vinculant per conèixer l'opinió del barri i han anunciat que continuaran amb les mobilitzacions.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut