Barcelona

Protecció Civil manté l'alerta per l'arribada d'una nova pertorbació

Catalunya retorna a la normalitat després del temporal. Així ho ha anunciat el conseller d'Interior, Joan Saura, després de la reunió del consell assessor del pla d'emergències. Tot i això, Protecció Civil anuncia l'arribada d'una nova pertorbació acompanyada de forts vents per aquest dilluns que podrien arribar als 90 km/h al sud del país i per això recomana no abaixar la guàrdia. Aquest diumenge, Joan Saura també ha defensat la gestió del temporal de vent; assegura que van avisar a temps i que, en tot cas, són els ciutadans els que s'han d'autoprotegir.

Actualitzat
Tot i que el temporal es dóna per esvaït, la Generalitat ha advertit que no es pot abaixar la guàrdia. Saura ha anunciat que es manté l'alerta pel risc d'un nou temporal per aquesta matinada de dilluns, però s'ha desactivat la fase d'emergència.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) adverteix que s'acosta un nou front que afectarà les comarques del litoral i prelitoral, des de Barcelona fins a les Terres de l'Ebre, així com l'Alt Empordà, a Girona. Interior subratlla que el nou episodi de vent no serà de la magnitud d'aquest últim, però obligarà a estar en alerta, ja que es preveuen vents d'entre 90 i 100 quilòmetres per hora.

A partir de les 7 del matí d'aquest dilluns i fins dimarts és "possible" que se superin els 126 quilòmetres per hora a les comarques tarragonines del Montsià, el Baix Ebre i el Baix Camp, mentre que és "probable" que es produeixin vents de més de 90 km/h a l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, les Garrigues, la Segarra, l'Urgell, l'Alt Penedès i l'Anoia.

La reunió del consell assessor del pla d'emergències ha culminat aquest diumenge amb la constatació que el país se'n surt després del temporal i la defensa de la gestió política de la crisi. La situació millora tant a les carreteres com a la xarxa ferroviària i a poc a poc també es va recuperant el subministrament elèctric en moltes cases. Aquest dilluns el consell assessor es tornarà a reunir per avaluar més detalladament el nou front que arriba a Catalunya i prendre les mesures adequades d'acord amb la previsió meteorològica.

El temporal ha obligat els bombers a fer més de 1.500 sortides. Mossos, policies locals, bombers i serveis mèdics van rebre dissabte més de 20.000 trucades. El temporal també ha deixat set morts a Catalunya, i els hospitals han hagut d'atendre unes 70 persones per lesions diverses.

Interior defensa la gestió del temporal

Pel que fa a les mesures preses durant el temporal, el conseller d'Interior, Joan Saura, ha reiterat el que ja van dir dissabte al vespre els responsables del departament. Hores després del tràgic balanç de morts, les autoritats han comparegut per defensar la seva gestió davant del desastre natural. El departament assegura que van avisar a temps i que, en tot cas, són els ciutadans els que s'han d'autoprotegir.

Tant el conseller d'Interior, Joan Saura, com el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, han recordat que el departament ja recomanava des de divendres que els ciutadans limitessin les seves activitats a l'aire lliure davant la previsió de vents de fins a 170 quilòmetres per hora. Mora deia que la gent ha d'entendre que la naturalesa imposa uns límits, i que per tant la solució no passa per prohibir.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha promès totes les ajudes necessàries als municipis de muntanya del Baix Llobregat afectats per les ventades. Es tracta, sobretot, dels pobles del voltant del massís de l'Ordal.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut