Pla general del conseller Miquel Buch durant la presentació d'una tecnologia innovadora en el projecte europeu Anywhere coordinat per la UPC qu…
Pla general del conseller Miquel Buch durant la presentació d'una tecnologia innovadora en el projecte europeu Anywhere coordinat per la UPC que ha de permetre a Protecció Civil anticipar catàstrofes naturals. (Horitzontal)

Protecció Civil implanta una tecnologia per anticipar catàstrofes naturals a dues hores vista

ACN Barcelona.-Protecció Civil va activar el passat l'1 d'octubre una tecnologia coordinada per la UPC que anticipa l'evolució dels fenomens meteorològics que poden provocar catàstrofes a dues hores vista. El sistema, que porta dos anys en fase de proves, integra les dades relacionades amb les pluges i les inundacions i les creua amb les dades d'elements cíclics. Durant el proper any s'hi afegiran les dades relacionades amb la neu, el foc i el vent, per preveure l'impacte de les nevades, dels incendis forestals i de les ratxes de vent. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que aquesta tecnologia va ajudar a preveure l'afectació dels aiguats de les Terres de l'Ebre de fa 15 dies, on es van avançar "amb una fiabilitat molt elevada" les afectacions per poder emetre els avisos corresponents.

Buch ha destacat la fiabilitat de les dades que proporciona aquesta eina. "El que fins ara eren previsions, ara ja són comunicacions que fem amb fermesa i fiabilitat, i per tant cal confiar en els avisos", ha apuntat. El conseller ha dit que les alertes de Protecció Civil "no són perquè sí, sinó per complir", i ha lamentat que la principal part dels morts en les inundacions siguin persones que van amb cotxe.El Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia (Crahi) de la UPC coordina aquest projecte europeu que rep el nom d'Anywhere, i que es desenvolupa de manera simultània en sis regions europees. A més de Catalunya, la prova pilot també es fa a Gènova \/ Regió de Ligúria (Itàlia i França), South Savo (Finlàndia), Cantó de Berna als Alps (Suïssa), Regió de Rogaland (Noruega) i Alta Còrsega (França). El professor de la UPC Daniel Sempere ha exposat que "s'està intentant" que a finals d'any aquest sistema s'implementi a Espanya. Càmpings inundables i carreteres nevadesTambé es desenvolupen eines específiques per a la ciutadania, perquè les empreses puguin respondre proactivament en cas de situacions de risc. En aquest sentit, a Catalunya es treballa específicament en una aplicació pel Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya que serveixi per preveure l'estat d'afectació de les carreteres en cas de nevades. També a Catalunya s'ha avançat en l'eina A4Campsite, que proporciona informació meteorològica en temps real i previsió de pluges, riuades i inundacions que puguin afectar els càmpings situats en zones inundables.Un altre d'aquests projectes és a al regió de South Savo (Finlàndia). En aquest cas es preveu l'afectació de tempestes que poden provocar la caiguda d'arbres i afectar les xarxes elèctriques. Així una empresa local pot enviar tècnics a les zones on s'espera un major impacte amb antelació, per restablir el servei el més aviat possible.Una altra d'aquestes aplicacions específiques es desenvolupa a Gènova. En cas de riuades o inundacions es milloren els protocols de comunicació entre les escoles situades en zones inundables i Protecció Civil. També es proporcionen missatges en temps real a les famílies sobre la situació perquè coneguin l'estat dels alumnes en tot moment.Pla pilot en sis regions europeesEl projecte està finançat amb 12 milions d'euros pel programa europeu de recerca i innovació Horizon 2020, iniciat el 2016 i que finalitza el 2019. En el projecte hi participa un consorci format per 34 organitzacions d'onze països europeus.Aquest projecte s'explicarà durant les terceres jornades sobre el projecte Anywhere que es celebraran al World Trade Center de Barcelona aquesta setmana. Hi participaran 200 representants de proteccions civils d'arreu d'Europa i organismes d'emergències locals, regionals i europeus, així com investigadors, desenvolupadors i empreses del sector. Durant l'esdeveniment es presentaran per primer cop a Europa els primers resultats d'aquesta tecnologia.

Anar al contingut