Protecció Civil diu que el maletí radioactiu robat és poc perillós si no es manipula

El material està considerat de nivell 4 de perillositat, de baixa intensitat, en una escala d'1 a 5
Protecció Civil diu que el maletí radioactiu robat és poc perillós si no es manipula
Santa Coloma de Gramenet

Protecció Civil diu que el maletí radioactiu robat és poc perillós si no es manipula

El material està considerat de nivell 4 de perillositat, de baixa intensitat, en una escala d'1 a 5
Redacció Actualitzat

El maletí robat aquest dimecres a Santa Coloma de Gramenet és de color groc i té distintius de radioactivitat. A dins hi ha un aparell que es fa servir per mesurar la densitat d'un terreny abans de construir-hi.

Es tracta d'una màquina industrial que pesa uns 35 quilos i que té una nansa metàl·lica, una pantalla de vidre amb un teclat numèric i un tub on hi ha dues fonts radioactives.

Albert Batalla, cap Servei Coordinació d'Activitats Radioactives, ha explicat que no és perillós si no se'l manipula.

 

"No té risc per als ciutadans. Una persona podria estar un mes amb l'aparell al seu costat tot el dia sense superar els màxims de radiació. Ara bé, si d'aquest aparell se'n fa un mal us, se'l desgavella o el desguaces, llavors entres en un petit risc."


Segons el servei de Coordinació d'Activitats Radioactives de la Generalitat, són materials radioactius de baixa intensitat. En una escala d'1 al 5 de perillositat --on el 5 significa la més baixa--, es troben en el nivell 4, segons l'Organisme Mundial d'Energia Atòmica. Fa uns anys es va robar un altre aparell com aquest a Barcelona, que no pot servir per a altres aplicacions.

"A veure, un ús, anem a dir... com fer un atemptat amb radioactivitat..., això tampoc no té l'entitat suficient."

El lladre el va agafar de dins de la furgoneta estacionada al carrer Font de l'Alzina de Santa Coloma de Gramenet. El tenia un treballador que va aparcar el vehicle davant de casa per anar a dinar.

TV3 ha pogut parlar amb el treballador a qui van prendre l'aparell. Segons ha explicat, el maletí que el conté te unes enganxines de perill radioactiu que estan una mica esborrades i, per tant, no són gaire visibles. Protecció Civil ha avisat que, si algú, el troba ha de trucar al 112.

 

 

Avís del Consell de Seguretat Nuclear

 

Per la seva part, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha descrit el material robat en un comunicat com "un equip per a la mitja densitat i humitat del terreny, que conté dues fonts radioactives de baixa activitat, una de cesi-137 i una altra d'americi-241/berili."

Segons el CSN, l'equip conté fonts radioactives de categoria 4, en una escala d'1 a 5 establerta per l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica, sent "5" la categoria menys perillosa. La categoria 4 es descriu com "improbable que sigui perillosa per a les persones" perquè, donada la seva radioactivitat, no té riscos radiològics mentre es mantingui íntegre i tancat.

"Les fonts radioactives es troben al seu interior, protegides i encapsulades. Podrien presentar-se riscos en cas d'obertura o destrucció de l'equip que deixin les fonts sense les seves proteccions".