Barcelona

Proposen multar Telefónica per subcontractacions il·legals

Inspecció de Treball demana multes de 5,7 milions després de destapar una trama d'empreses subcontractades i de falsos autònoms en els serveis tècnics d'instal·lació

RedaccióActualitzat

Inspecció de Treball fa més d'un any que investiga, en col·laboració amb la Seguretat Social, les subcontractacions que l'empresa de telecomunicacions Telefònica fa dels serveis tècnics que gestionen la instal·lació i manteniment de les seves xarxes de comunicació.

Ara la Inspecció ha fet públic que s'han trobat una "trama irregular" amb un centenar d'empreses implicades, i ha proposat sancions a la mateixa Telefònica per 3,1 milions com a "responsable subsidiària" de les irregularitats, a més de 2,6 milions més a les empreses subcontractades.

Fruit de la investigació s'ha obligat a les empreses a donar d'alta a unes 200 persones que treballaven com a falsos autònoms, i també un centenar més de treballadors han passat de temporals a fixes. Moltes de les subcontractacions eren en cascada, de Telefònica a empreses que, al seu torn, subcontractaven a altres empreses.

El secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, ha afirmat que la subcontractació és legal, però que la inspecció ha detectat un "fil conductor" de la cadena d'externalització de Telefònica centrat en reduir els drets laborals dels treballadors:

"A la Inspecció de Treball no li tremolarà el pols davant determinades empreses que incorren en irregularitats d'aquest tipus. No tot s'hi val al mercat de treball de la recuperació econòmica, i hi ha situacions que superen els límits del que es considera raonable."

Les xifres concretes de la investigació, que continua oberta, són les següents: s'han obert 332 expedients que han portat a 219 propostes de sanció per infracció de la normativa sociolaboral, sancions que pugen a un total de 2,15 milions d'euros.

També 21 actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social per valor de 3,61 milions, i 198 altes en el Règim General de la Seguretat social, i 92 contractes temporals que han passat a indefinits. Les irregularitats inclouen la no aplicació del conveni col·lectiu i l'obstrucció a la feina dels inspectors de treball.

La "revolució de les escales"

Els treballadors de les empreses subcontractades per Telefònica van protagonitzar fa un any una llarga vaga per denunciar, precisament, la precarietat laboral que provoquen les subcontractacions. Amb el lema "la revolució de les escales", van ocupar durant uns dies les oficines comercials de Movistar a l'edifici de Telefònica de la plaça de Catalunya de Barcelona.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut