Pla general dels manifestants tallant la carretera C-13 a l'interior de Sort. Imatge dels 28 de juny del 2018. (horitzontal)
Pla general dels manifestants tallant la carretera C-13 a l'interior de Sort. Imatge dels 28 de juny del 2018. (horitzontal)

Prop d'un centenar de ramaders del Pallars es manifesten contra la fauna salvatge i reclamen la captura de l'ós Goiat

ACN Sort.-Un centenar de ramaders del Pallars Sobirà s'han manifestat aquest dijous pels carrers de Sort contra la fauna salvatge i concretament contra l'ós bru. Els manifestants han reclamat el mateix control de sanejament que fan als ramats que els faci l'administració a la fauna salvatge, molts cops portadors d'aquesta malaltia. Actualment, al Pirineu hi ha prop d'una desena d'explotacions immobilitzades en haver donat positiu en tuberculosi. Els ramaders avisen que aquesta qüestió es pot convertir en un problema de salut pública. Pel que fa al cas concret de l'ós Goiat demanen als polítics comarcals que exigeixin la captura i repatriació d'aquest animal que fa encara no una setmana va matar una euga a Son del Pi. Els ramaders han denunciat també retard en el pagament de les indemnitzacions i han dit que pot comportar el tancament d'algunes explotacions. Per tot, han reclamat la dimissió del director general de Medi Ambient i del director del Parc Natural de l'Alt Pirineu i han volgut deixar clar que ramaderia i depredadors no poden conviure.

La manifestació ha finalitzat davant la seu del Consell Comarcal on s'ha llegit un manifest. El president, Carles Isús, l'ha fet seu i ha dit que de manera urgent convocarà un Consell d'Alcaldes per aprovar aquest manifest. El manifest, que porta per títol 'Ja n'hi ha prou de mentides' també l'han entregat a la seu comarcal del Departament d'Agricultura.Els manifestants han decidit sortir al carrer i fer sentir la seva veu donat que diuen que els aspectes negatius que els afecten ''ni es resolen ni hi ha cap intenció de posar-hi fil a l'agulla''.Els ramaders lamenten que ''cada cop hi ha més depredadors i menys mesures de protecció''. Segons els pagesos, la informació que transmet el Departament de ''convivència modèlica'' i pràcticament sense problemes amb la ramaderia, no és certa i afirmen que l'any passat ''hi va haver unes 400 ovelles mortes i molts atacs a vaques i eugues que mai van voler reconèixer''.Els ramaders es pregunten ''quin sentit té el control sanitari quan la fauna salvatge introduïda per ells mateixos -l'administració- està descontrolada i comparteixen els mateixos hàbitats tant a la muntanya com a les finques particulars?''.Pel que fa al pagament de les subvencions diuen que hi ha un retard des del 2011 i afirmen que s'han retardat ''d'una manera injustificada i continuada''. Aquests ajuts són els agroambientals i diuen que ''per ells són bàsics per la sostenibilitat de les explotacions de muntanya''. Per tot, exigeixen el pagament immediat de tot el que avui dia està pendent de la DUN del 2017.Totes aquestes peticions anaven dirigides al departaments d'Agricultura i Territori però també als polítics locals, alguns d'ells a la manifestació; el vicepresident provincial, Gerard Sabarich, el diputat al Parlament, Francesc Viaplana, i la senadora, Mayte Ribero. El president comarcal, Carles Isús, ha dit que es fa seves totes les reclamacions i que té previst aprovar-les en ple i anar una mica més enllà i tot. S'ha referit al problema de la tuberculosi que pateixen algunes explotacions i ha dit que es pot convertir en un problema de salut pública.

Anar al contingut