Els militars retirats denuncien els "atacs permanents" a la figura de Franco
Els militars retirats denuncien els "atacs permanents" a la figura de Franco
Madrid

Prop de 200 militars retirats demanen "respecte" per Franco

En un manifest, denuncien els "atacs permanents" a la figura del dictador i la "perversa pretensió" d'exhumar-ne les restes al Valle de los Caídos

RedaccióActualitzat

Un manifest firmat per 181 militars a la reserva, entre els quals hi ha 30 generals, demana "respecte" per la figura de Francisco Franco. La declaració denuncia els "atacs permanents" a la figura del dictador i la "perversa pretensió" d'exhumar-ne les restes al Valle de los Caídos, com ha anunciat el govern del socialista Pedro Sánchez.

El manifest porta per títol "Declaració de respecte i desgreuge al general D. Francisco Franco Bahamonde. Soldat d'Espanya". Entre els que l'han signat, 30 generals, però també almiralls, coronels, comandants, tinents coronels, diversos capitans i un sergent primer.

Notícia relacionada: La família Franco no es farà càrrec de les restes del dictador si el desenterren

El text denuncia la "campanya sense mesura i difícilment comprensible" per "esborrar mig segle de la nostra Història, mitjançant l'intent final de fer desaparèixer definitivament el principal artífex que aquesta Història no desaparegués."

Per això, els militars surten en defensa del "caudillo":

"Manifestem la defensa de la figura militar del general Franco, avui vilipendiada fins a extrems inconcebibles, sense cap objectivitat, basats en la tergiversació de la Història i amb uns fins espuris que fan envermellir qualsevol estudiós de la veritat històrica."

 

 

Els signants es refereixen a Franco com un "militar exemplar per a tots els soldats", asseguren que va ser "lleial a la II República" i que va "assumir la responsabilitat que li van entregar els seus companys d'armes per exercir el comandament únic de l'Espanya agredida i assetjada pel comunisme internacional".

Sobre la postguerra, asseguren que es parla d'episodis "faltats d'autenticitat" i que es descontextualitzen fets per "criminalitzar qualsevol actitud per justa que fos".

Per tot plegat, reclamen que s'acabi amb la "perversa pretensió d'exhumar les restes de Franco i la posterior transformació o destrucció del símbol de la reconciliació", en referència al Valle de los Caídos.

Notícia relacionada: La Fundació Francisco Franco crida a fer un nou "alçament"

Els militars retirats que firmen el text expliquen que han sortit en defensa de Franco "emparats per les Reials Ordenances per a les Forces Armades", que estableixen:

"Els membres de les Forces Armades se sentiran hereus i dipositaris de la tradició militar espanyola. L'homenatge als herois que la van forjar i a tots els que van entregar la vida per Espanya és un deure de gratitud i un motiu d'estímul per a la continuació de la seva obra."

Després de l'anunci del govern espanyol que volia treure les restes de Franco aquest estiu, s'han vist llargues cues al Valle de los Caídos contra l'exhumació, amb salutacions feixistes.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut