Missions humanitàries de l'ONU sota sospita (Reuters)
Missions humanitàries de l'ONU sota sospita (Reuters)
Nova York

Prop de 2.000 acusacions d'abusos sexuals de cascos blaus als últims 12 anys

Ho recull un informe d'Associated Press, que subratlla que 300 d'aquests casos corresponen a menors d'edat

RedaccióActualitzat

Les missions humanitàries de l'ONU tenen la seva cara fosca. Un informe d'una ONG parla de gairebé 2.000 casos d'abusos sexuals comesos pels cascos blaus en els últims 12 anys i denuncia que les Nacions Unides, en contra del que havien promès, s'han desentès de les víctimes. Són dades d'una investigació periodística d'Associated Press. Però segons aquesta agència de notícies nord-americana, aquestes xifres poden ser encara més altes perquè l'ONU encara les ha d'actualitzar.

Haití és un país molt pobre, sacsejat pels desastres naturals i la conflictivitat. Els Cascos Blaus intervenen en aquesta república caribenya i no sempre per ajudar al país. Hi ha moltes denúncies d'abusos protagonitzats pels soldats. Com Haití hi ha altres indrets amb una situació semblant, com la República Centreafricana, on hi ha la majoria dels casos.

La situació és complicada per a l'ONU ja que, legalment, no té cap jurisdicció sobre els Cascos Blaus i ha de refiar-se de la la justícia dels països d'on són originaris els soldats. Té les mans lligades, però l'opinió pública li demana comptes i el cop a la seva reputació és duríssim. Ho explica el portaveu de les Nacions Unides, Stéphane Dujarric:

"El fet és que les accions de molt pocs han tingut un impacte molt negatiu en la bona feina que fan la gran majoria"

 

 

Però l'ONG Aids-Free World acusa aquest organisme d'oblidar molts menors que van ser víctimes d'abusos sexuals per part de cascos blaus. Diferents entrevistes a alguns d'aquests menors a la República Centreafricana constaten que l'ONU no ha complert les seves promeses d'ajudar les víctimes.

La representant d'Aids-Free World Paula Donovan afirma que Unicef -l'agència de les Nacions Unides que defensa els drets de la infància- "té prou capacitat per ajudar els nens en crisi, però alguna cosa ha anat malament de manera terrible". "La protecció dels nens del món ha quedat relegada a un segon pla per protegir la reputació de l'ONU", assenyala Donovan. 

En un informe difós diumenge, les Nacions Unides indiquen que el 2016 va rebre 145 denúncies d'explotació i abusos sexuals suposadament comesos per personal civil i militar d'aquest organisme, amb un mínim de 311 víctimes, moltes d'elles menors d'edat. De les 145 denúncies, 103 corresponen a missions de pau, i la meitat d'elles van arribar de Centreàfrica.

♦ L'ONU admet que els cascos blaus paguen per obtenir sexe de manera habitual

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut