Prohibit omplir piscines: el cas de Begur, amb una cada tres habitatges

El pla de sequera prohibeix omplir piscines amb cap mena d'aigua dolça, tampoc la que s'extreu de pous o la que es porta amb camions cisterna

Marta MasóActualitzat

Ni piscines particulars ni públiques. Ni les de nova construcció ni les ja existents. No es pot omplir cap piscina. Als 224 municipis de Catalunya que estan en fase d'excepcionalitat per sequera només es permet reposar el mínim d'aigua imprescindible per garantir la qualitat sanitària de les piscines que ja estan plenes. I les dues úniques excepcions són per a les que fan servir aigua de mar i per a les piscines desmuntables de menys de 500 litres de centres educatius.

Els ajuntaments tenen la competència de controlar que es compleixin aquestes mesures. Al municipi turístic de Begur hi ha 1.805 piscines, una per cada tres habitatges. Per vigilar que ningú les ompli ni faci un ús desmesurat d'aigua, l'Ajuntament n'ha restringit el consum a 159 litres per persona i dia, amb sancions que van dels 750 als 3.000 euros.

L'alcaldessa, Maite Selva, explica que abans de multar s'ha fet una campanya informativa. I que estan en contacte directe amb la companyia d'aigües per detectar possibles incompliments.

El pla de sequera prohibeix omplir piscines amb cap mena d'aigua dolça, tampoc la que s'extreu de pous o la que es porta amb camions cisterna. A l'empresa Excavacions Raimon, de Platja d'Aro, tenen els vehicles aturats, malgrat que aquest any estan rebent més comandes que mai. El propietari, Raimon Bada, explica: "Hi ha molta més gent que truca per veure si podem omplir la piscina perquè hi ha restriccions, hi ha problemes amb l'aigua, i volen mirar a veure si algú els l'omple per poder començar la temporada d'estiu."

Al municipi turístic de Begur hi ha 1.805 piscines (CCMA)

La majoria de piscines disposen d'un sistema de recirculació que permet mantenir-hi la mateixa aigua, i només es buiden quan s'han de fer reparacions. Però fins i tot en aquests casos es pot acumular l'aigua en bosses gegants per poder-la reaprofitar.

Dimas Pozuelo viu en una urbanització de Llagostera i diu que des que té piscina gasta molta menys aigua que quan tenia gespa natural, perquè l'havien de regar mitja hora cada dia.

"Ara, amb la piscina, no gastem gens d'aigua, només el just per reomplir el que perd per evaporació."

El reg per aspersió de la gespa també està prohibit, tant en jardins públics com privats, i només es permet regar les plantes de nit amb sistema gota a gota o amb regadora.

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut