Prohibiran la pesca d'espècies com el rap, el lluç o la gamba en 18 zones del litoral

Científics, pescadors i l'administració acorden el tancament total de la pesca per afavorir la regeneració del fons marí i adaptar-se a les exigències de la Unió Europea

RedaccióActualitzat

Científics, pescadors i administracions s'han posat d'acord per prohibir la pesca d'espècies com el rap, el lluç, la gamba o l'escamarlà en 400 quilòmetres quadrats del litoral català.

Una superfície equivalent a tres vegades el Parc Nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici i superior a la comarca del Maresme.

Aquesta setmana passada, la Secretaria General de Pesca va remetre a la Comissió Europea l'informe que proposa les 18 zones de tancament, des del golf de Roses fins al delta de l'Ebre, elaborat per l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) i l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC).

La zona de tancament més gran és la del lluç de Roses, amb 51 quilòmetres quadrats. Al litoral barceloní hi haurà cinc tancats, i al tarragoní, sis. Un esforç per als pescadors, que veuran restringits els seus caladors.

Infografia de les zones del litoral tancades a la pesca
Infografia de les zones del litoral tancades a la pesca (CCMA)


Una exigència d'Europa

La pesca d'arrossegament i de fondària a Catalunya viu canvis importants, des de l'entrada en vigor el gener del 2020 de l'anomenat Pla multianual per a la pesca de demersals al Mediterrani Occidental.

Aquest pla, impulsat des de la Unió Europea, ha establert uns mecanismes de gestió de l'esforç pesquer basat en la reducció progressiva dels dies de pesca.

No obstant això, l'acord pesquer a Catalunya es basa en el fet que el tancament de zones pot ser més eficaç que la reducció de dies, per facilitar la regeneració dels fons marins i la recuperació de les espècies, i per evitar la davallada econòmica del sector pesquer.

Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims, afirma que és una cosa "totalment inèdita":

"A casa nostra fem vedes, però són estacionals. D'un o dos mesos. Ara parlem d'una cosa totalment diferent: tancaments permanents."


Temen per la reducció de dies de pesca

Algunes d'aquestes zones ja existien, però estaven gestionades per les confraries. Als pescadors catalans els preocupa que, tot i amb aquest tancament tan gran, Europa mantingui la reducció dels dies de pesca de cara al 2022.

Tampoc hi haurà compensacions per les pèrdues. Antoni Abad, president de les Confraries de Pescadors de Catalunya, ho explica:

"Ho hem fet per tal d'evitar la reducció de jornades de pesca de cara al 2022. Tot i això, sembla que Europa no en té prou i ens demanen mesures de selectivitat."

Mesures com ara haver de canviar les xarxes per unes amb el diàmetre de malla més gran que no atrapi els alevins. El sector, però, diu que no pot assumir més despeses perquè ja han fet molts esforços.

El tancament tindrà una superfície superior a la comarca del Maresme
El tancament tindrà una superfície superior a la comarca del Maresme


Ajudes per als marisquers

Paral·lelament, la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha publicat les bases reguladores dels ajuts extraordinaris per a mariscadors a peu que compensaran la temporal de l'activitat per la Covid-19.

Seran 50 euros per dia de suspensió, entre l'1 de febrer i el 31 de desembre del 2020. En el cas de les explotacions aqüícoles, se'ls subvencionarà el 50% de les pèrdues econòmiques del 2020, amb un màxim de 200.000 euros per persona beneficiària.

Aquests ajuts, que es convocaran per un import total de 933.100 euros, estan cofinançats amb un percentatge del 75% pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i el 25% pel govern català.

 
ARXIVAT A:
Pesca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut