Catalunya, sense camions a les carreteres per evitar afectacions per la nevada

Per primera vegada s'ha prohibit la circulació dels camions de gran tonatge a tot el país

RedaccióActualitzat

Màxima precaució pel temporal de neu, que en les primeres hores no ha provocat grans afectacions. Ho ha explicat en roda de premsa el director general de Protecció Civil, Joan Delort, acompanyat per la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, i pel cap de l'Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà. Amb tot, es manté activada l'alerta del pla Neucat i demana estar amatents en les pròximes hores.

Tot plegat quan per primera vegada s'ha adoptat una decisió preventiva sense precedents. El director de Protecció Civil, Joan Delort, ha anunciat que fins que passi el temporal, queda prohibida la circulació de camions de més de set tones i mitja a tot Catalunya. És la primera vegada a la història que aquesta restricció s'aplica de forma generalitzada a tot el territori.

La imatge de camions aparcats s'ha repetit a indrets com la Panadella, el Bruc o Torrefarrera.

 

 

 

Alguns camioners han manifestat la seva indignació per l'obligació d'aturar-se quan la neu encara no ha agafat a les carreteres. El responsables de Protecció Civil assegura que la mesura està justificada pels antecedents:

"És un clàssic de cada episodi de neu que un dels primers problemes que hi ha ve associat a una camió que té un accident que se'ns entravessa. Tenim l'exemple d'ahir a la nit, amb 200 vehicles, amb persones a dins, havent d'esperar que el camió sigui retirat. (...)

No és que vulguem penalitzar aquest sector, però és difícil obtenir una aturada general. Com que no nevarà en un lloc molt concret, la mesura ha de ser generalitzada."

Per la seva part, la directora del Servei Català del Trànsit, Maria Eugènia Domènech, ha advertit que incomplir la prohibició comportarà una sanció de 500 euros. Al programa "Especial Nevades", de TV3 i el 324, ha explicat que s'ha fet la restricció de trànsit per l'avís meteorològic i per evitar problemes.

"Ens hem d'avançar per un tema operatiu i logístic. És molt millor que (els camions) puguin estar en un lloc d'aquestes característiques que no al mig de la carretera i provocar una sèrie de situacions."

"Aquells transports que siguin necessaris, urgents  o excepcionals els estem gestionant un a un perquè, a la pròpia resolució de restriccions ho especificàvem, poden contactar amb nosaltres per gestionar i autoritzar en el cas de què sigui possible. Això ho estem fent un a un."

 

Carreteres amb gel i neu

Hi ha una desena de carreteres amb afectacions per la presència de neu o gel a la calçada. Destaquen l'A-2 a l'altura del Bruc, l'AP-2 entre Banyeres del Penedès i Soses i la C-25 entre Espinelves i Coll de Revell.

També hi ha la GI-543 entre Viladrau i Arbúcies, la GI-550 a Santa Coloma Farners, la GI-552 a Arbúcies, la GIV-5411 entre Sant Hilari Sacalm i Coll de Revell i la GI-542 entre Osor i Sant Hilari Sacalm.

A banda, calen cadenes per circular per la BV-5114 entre Campins i el Montseny.

 

 

Protecció Civil ha reconegut que, fins al vespre, la situació a la xarxa viària ha estat tranquil·la perquè, a la major part, la neu no ha agafat. Ara bé, Joan Delort ha advertit que les pròximes hores es pot complicar:

"En aquest moment estem trampejant la situació perquè la precipitació no acaba agafant. Però ho farà. Tant de bo ho faci de nit, quan la gent ja sigui a casa."

Delort ha afegit que els preocupa "molt" la nit i matinada i "què passarà demà al matí, que és quan apunta que pot precipitar més i amb més gruixos".

Fins a les 23:00, el telèfon 112 ha rebut 1.198 trucades relacionades amb l'episodi de fred i neu. La majoria han estat a la comarca d'Osona.

Transport escolar suspès, escoles obertes

Un consell assessor al Departament d'Interior, en el qual s'integren diversos departaments de la Generalitat, ha decidit també suspendre el transport escolar de forma generalitzada. També ha demanat evitar portar els nens a classe en cotxe i que es reprogramin les visites als hospitals i centres de salut en el cas que calgui acudir-hi amb vehicle privat. Les escoles estaran obertes, però moltes no tindran l'activitat normal a causa de la nevada.

En una compareixença davant dels mitjans, Delort ha recomanat que s'evitin els desplaçament en cotxe que no siguin imprescindibles i que s'opti pel transport públic ferroviari si funciona. Segons ha dit, l'episodi que ja ha començat s'albira "dur i molt advers".

També ha informat que el Consell Comarcal de l'Alt Camp ha avançat la tornada d'alguns centres escolars, com també s'ha fet a l'Alt Penedès.

A TV3, Delort ha explicat que, un cop superades les dificultats de mobilitat de dimarts al matí, s'han centrat en la prevenció de l'episodi de neu d'aquesta nit i matinada. Delort ha recordat que poden ser necessàries les cadenes en diversos punts i ha demanat precacució:

"Un avís d'anticipació perquè ens podem trobar circulant per una carretera a la qual no estem habituats i que, si hi ha precipitació de neu, ens aturi una patrulla dels Mossos i ens pregunti si portem cadenes. I si no en porten ens facin aturar. Això pot ser una mesura que s'hagi de generalitzar."

Els Mossos intensificaran els controls en alguns punts per aturar els cotxes que no portin cadenes, que s'han esgotat en llocs on habitualment no neva.

 

Delort també ha advertit que a l'àrea metropolitana de Barcelona, on cada dia es mouen mig milió de vehicles d'entrada i mig milió de sortida, hi haurà "moltíssims problemes" de mobilitat. En alguns punts de Catalunya seran "gravíssims".

ARXIVAT A:
MobilitatTrànsit
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut