Madrid

Prohibeixen les concentracions de Madrid i Granada perquè "poden afectar la campanya"

La Junta Electoral de Madrid s'ha pronunciat en contra de les intencions de la plataforma Democràcia Real, Ja! de convocar una concentració de protesta per la gestió de la crisi per part dels partits polítics per aquest dimecres al vespre. Els arguments que esgrimeix la Junta Electoral Provincial es resumeixen en dos punts. En primer lloc, cal comunicar la concentració amb una antelació mínima de deu dies, i en segon lloc, "la petició de vot responsable a què es fa referència en la sol·licitud pot afectar la campanya electoral i la llibertat dels ciutadans en el seu dret a vot". El mateix ha passat a Granada, on la Junta Electoral de zona ha decidit prohibir l'acampada perquè considera que es tracta d'un acte "electoralista".

Actualitzat
A Madrid, el moviment que lidera les protestes contra la gestió de la crisi per part dels partits polítics havia demanat l'autorització per concentrar-se aquest dimecres al centre de la capital espanyola, però la Junta Electoral Provincial l'hi ha denegat. Diuen que la concentració no té res a veure amb cap causa extraordinària d'urgència, la qual cosa obliga a demanar l'autorització amb una antelació de deu dies, segons la legislació vigent. Si hi hagués una urgència manifesta, esgrimeix la Junta Electoral Provincial (JEP), aleshores n'hi hauria prou demanant permís per concentrar-se només 24 hores abans.

Hi ha un altre argument que literalment diu això: "La petició de vot responsable a què es fa referència en la sol·licitud pot afectar la campanya electoral i la llibertat dels ciutadans en el seu dret a vot". D'aquesta manera, es pot interpretar que la JEP creu que pot distorsionar la campanya electoral el fet que molts participants a les protestes demanin explícitament que no es voti alguns dels partits que concorren a les eleccions de diumenge, o que es canviï la llei electoral o que critiquin obertament determinats líders polítics que concorren a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques.

A Granada, la situació és pràcticament la mateixa. La Junta Electoral de zona ha decidit prohibir la nova acampada convocada per aquest dimecres a la tarda a la plaça del Carmen -just davant de l'Ajuntament de la capital granadina- perquè considera que es tracta d'un acte "electoralista" i que "prova d'interferir en la transparència" dels comicis.

La resolució s'ha comunicat als organitzadors de la concentració, que aquest dimarts ja van demanar permís per fer una acampada a la mateixa plaça i una assemblea al passeig del Saló, que Junta Electoral tampoc no va autoritzar. La nova concentració havia estat programada després de la que un grup de 200 persones va secundar aquest dimarts a la mateixa plaça, i que després va ser desallotjada per la policia.

A Catalunya, de moment no hi ha hagut cap comunicat oficial sobre l'autorització de les protestes, com a mínim fins dissabte, que és el dia de reflexió. Aquest fet ha portat la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, a avisar que podria prohibir les manifestacions aquell dia perquè van en contra de la llei.

Els "indignats" no s'arronsen

En saber la resolució de la JEP, un dels portaveus de la plataforma Democràcia Real, Ja! a Madrid ha comunicat la decisió oficial a l'assemblea i la resposta ha estat: "No tenim por", "No ens n'anem". Així doncs, el pols s'ha mantingut viu a la capital espanyola i s'ha fet la concentració com era previst, això sí, sota un fort control policial.

Mentrestant, les protestes s'escampen per altres ciutats de tota la geografia espanyola de manera pacífica. Només un ensurt al centre de Barcelona, provocat per un paquet sospitós que ha acabat sent una falsa alarma, ha trasbalsat la normalitat amb què es desenvolupen les protestes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut