Prohibeixen el viatge d'una nena de 17 mesos pel risc que li facin una ablació
La mutilació genital femenina aquí és delicte i els Mossos han actuat en uns 400 casos els últims 14 anys
Els Mossos d'Esquadra han pogut evitar el viatge a Sierra Leone d'una família amb una nena de 17 mesos a qui se suposava que havien de practicar una ablació de clítoris, segons ha pogut saber TV3. Ara els serveis socials faran seguiment del cas.
El risc d'ablació de la petita de Sant Joan Despí era alt. Això va provocar que, dissabte passat, la Policia Nacional de l'aeroport del Prat prohibís volar la família amb destí final a Sierra Leone, on se sospitava que li farien aquesta pràctica.
En el CAP de les Planes, de Sant Joan Despí, van detectar inicialment el cas. La mare, originària de Sierra Leone, va explicar al personal sanitari que li agradaria que a la seva filla, de 17 mesos, li fessin l'ablació genital, tal com li havien fet a ella. Aquest fet va fer activar tot el protocol de prevenció per informar els pares que això aquí és un delicte. Però a partir de llavors, la família no va presentar-se més a les cites sanitàries i amb treballadors socials.
La cap del Grup d'Atenció a la Víctima de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Cornellà, Olga Ciordia, explica quin va ser el motiu de la sospita: "Després d'informar els jutjats i demanar una avaluació de risc de serveis socials, no es van presentar a les visites i quan ja les van citar per últim cop un dia d'aquesta setmana van dir que no podien perquè anaven a visitar la mare".
Del Marroc a Sierra Leone
El viatge era amb avió fins al Marroc i després viatjaven a Sierra Leone. Però en el control de passaports de l'aeroport va saltar l'alarma policial sobre un possible risc de mutilació i no els van deixar volar.
La jutge va retirar el passaport de la nena, que fins als 18 anys no tindrà la possibilitat de viatjar.
L'ablació genital femenina és una pràctica estesa, entre altres llocs, a la Banya d'Àfrica i a l'Àfrica subsahariana.
"És un tema cultural i ara qui ha de treballar amb aquesta família és serveis socials i és una feina de conscienciació i d'explicar totes les malalties associades que tenen les nenes que pateixen aquesta pràctica", comenta la mossa d'esquadra Olga Ciordia.
La feina de prevenció i d'informació a les famílies que podrien estar involucrades en ablacions genitals és la base per erradicar aquestes pràctiques en les comunitats africanes de Catalunya.
400 casos d'ablació en 14 anys
Des del 2008, els Mossos han actuat en uns 400 casos d'ablació a Catalunya, gairebé la meitat (191) a la regió policial de Girona, on des de fa temps es fa molt treball de prevenció.
Segons les últimes dades de què disposen els Mossos d'Esquadra, el 2021 es va treballar en 6 casos de mutilació genital femenina, totes amb nenes menors de 7 anys. D'aquests es van prevenir 4 mutilacions a menors i se'n van detectar dues ja fetes al país d'origen de les nenes.