Professors d'ESO podran fer classe a primària a les concertades davant l'allau de baixes

El canvi pretén agilitar les substitucions de personal docent

RedaccióActualitzat

Amb prop de 8.500 mestres i professors confinats i xifres de contagis diaris superant el mig miler entre el personal docent, Educació ha decidit flexibilitzar els criteris per substituir-los. Un canvi que afecta només els centres municipals i els concertats.

De fet, les escoles concertades --690 a Catalunya-- reclamaven una solució davant les dificultats que es troben per tenir substituts per fer front a l'allau de baixes per la variant òmicron. La seva proposta, que van traslladar a Educació, era que se'ls permetés contractar estudiants de Magisteri per cobrir-les.

El departament, però, va descartar aquesta opció i aquest dijous ha anunciat una via que pot donar un respir a les concertades: els professors d'educació secundària podran fer classe en grups de primària.

Una classe de primària, imatge d'arxiu
Els alumnes confinats a Catalunya arriben als 120.000 aquest dijous (Europa Press/Ricardo Rubio)

Així, els centres podran contractar professionals sense la titulació de Magisteri per cobrir baixes a primària, un fet que fins ara no estava permès. La nova norma, que és excepcional i que es farà efectiva la setmana que ve, també permet a les escoles posar de substitut un professor de secundària del seu mateix centre en els cursos de primària.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat la mesura a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Cal flexibilitzar totes les mesures per garantir que les baixes es cobreixin ràpidament

Aquesta flexibilització no és bidireccional. És a dir, un mestre de primària no podrà cobrir baixes a l'ESO. Tampoc es farà als centres d'educació públics, perquè, segons Educació, tenen prou substituts a la borsa de treball de mestres. Unes baixes que, generalment, són curtes --els set dies de covid, majoritàriament.

Amb tot, segons Educació, entre dilluns i dimecres d'aquesta setmana, ha nomenat --és a dir, contractat-- 2.759 persones per cobrir baixes en centres educatius públics, a un ritme que s'acosta al miler diari.

Tot això, quan la sisena onada està arrasant a les escoles catalanes. Aquest dijous el nombre de contagis ha arribat als 20.000 en un dia i els alumnes confinats ja ha arribat als 111.000.

La xifra, segons Salut, seria molt més alta si aquest segon trimestre no s'hagués estrenat el nou protocol, amb la novetat principal que una classe només es confina si hi ha almenys cinc casos positius. Fins ara, el grup es confinava amb un sol cas.

 

També des d'Educació defensen el nou protocol, argumentant que la prioritat ha de ser la presencialitat dels alumnes en tots els nivells. Així, la directora general de Professorat, Dolors Collell, hi ha insistit en una entrevista a Els matins de TV3:

"No creiem que hagués estat millor començar l'escola una setmana més tard. Ens adaptem a la pandèmia dia a dia. La situació és nova, però la voluntat ha estat sempre tenir els centres oberts."

Collell també s'ha referit a la denúncia d'algunes famílies d'alumnes no vacunats, que volen portar a la justícia el protocol anticovid a secundària. La norma estableix que els nois i noies no immunitzats han de fer quarantena, mentre que els que sí que han rebut la vacuna poden seguir amb les classes presencials.

La directora general de Professorat ha defensat que Educació no pot alterar els protocols que dicta Salut, perquè han de protegir la salut dels alumnes.

Recupera l'entrevista al conseller d'Educació:


I a la directora general de Professorat:

ARXIVAT A:
Educació ÒmicronCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut