París

Profanades 300 tombes jueves al nord-est de França

El fiscal ha anunciat la detenció de cinc menors d'entre 15 i 17 anys que han confessat la profanació

RedaccióActualitzat

Poques hores després dels atacs de Copenhaguen, a França, s'ha sabut que centenars de tombes d'un cementiri jueu de la localitat de Sarre-Union, a la regió d'Alsàcia, al nord-est del país, han estat profanades els últims dies. Almenys 300 sepultures han sofert atacs.

Cinc menors d'entre 15 i 17 anys i sense antecedents penals han estat detinguts en el marc de la investigació, segons ha anunciat el fiscal de Saverne, Philippe Vannier. Tots són de la zona, al igual que les seves famílies. Els joves podien enfrontar-se amb una pena de fins a set anys de presó en cas que no se'ls apliqui cap atenuant per ser menors d'edat. 

Les detencions s'han produït després que un dels nois, de 15 anys, s'ha entregat a la gendarmeria i ha denunciat a la resta de participants. Ha confessat després de la proporció que ha agafat el cas. Els detinguts no havien manifestat en el passat cap convicció religiosa que justiqui els fets. De les seves declaracions, explica Vannier, se n'extreu que pensaven que el cementiri estava abandonat. Es van adonar que era jueu un cop en van fer malbé algunes tombes.

 

El president francès, que aquest dilluns ha visitat l'ambaixada de Dinamarca a París per mostrar la seva solidaritat i condol al poble danès, ha qualificat l'acte d'"odiós i bàrbar".

Aquest cementiri ja ha estat objecte d'anteriors atacs antisemites, però mai d'una profanació tan massiva. El 1988, uns desconeguts van trencar i tirar a terra una seixantena d'esteles jueves. El 2001, hi ha haver el saqueig d'una cinquantena de tombes.

Des dels atemptats del gener, les 300 sinagogues de França i les escoles jueves estan protegides per militars les 24 hores del dia.

Justament arran de l'atemptat antisemita a Copenhaguen, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha aprofitat per fer una crida als jueus europeus perquè emigrin a Israel.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut