Itàlia

Prodi obté la confiança de 162 senadors i surt reforçat de la crisi

Romano Prodi ha obtingut els vots necessaris per guanyar la confiança del Senat italià: hi ha hagut 162 vots a favor i 157 en contra. De la crisi, ell en surt reforçat i els que en surten escaldats són els que la van originar: els comunistes. Refundació Comunista no volia l'ampliació de la base aèria nord-americana de Vicenza. Doncs bé, l'ampliació tira endavant. No volia la implicació d'Itàlia a l'Afganistan. I els soldats italians continuaran allà. Però és que, a més, el projecte de llei de parelles de fet i homosexuals, que amb moltes dificultats havia aprovat el primer govern Prodi, ara ha caigut de la llista de prioritats del nou executiu. Resultat: més Vicenza; més Afganistan, i sense parelles de fet i homosexuals.

Actualitzat

Prodi, però, continuarà amb un executiu format per nou formacions polítiques, des de democratacristians a comunistes. Per evitar nous enfrontaments i dimissions, Prodi ha aconseguit fer-los firmar un programa no negociable de 12 punts on ell tindrà l'última paraula en cas de conflicte.

Un dels senadors democratacristians que fins ara era a les files de l'oposició ha passat a la majoria governamental, i quatre senadors vitalicis, entre ells Giulio Andreotti, també han donat suport a Prodi. Amb l'objectiu de formar majories més estables, Prodi i el líder de l'oposició, Silvio Berlusconi, cada vegada són més a prop d'aconseguir una reforma de la llei electoral.

Il Professore va demanar dimarts als diputats un vot de confiança, després que el president de la República, Giorgio Napolitano, li demanés continuar. En la seva intervenció, Prodi va passar de puntetes per algunes de les qüestions més incòmodes per a la coalició de centreesquerra que li dóna suport, o, fins i tot, les va obviar, com la reforma de les pensions. En canvi, va entrar de ple en el que ell considera l'origen de l'actual crisi de govern: la reforma de l'actual sistema electoral.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut