Arxiven la causa contra els 16 guàrdies civils acusats en la tragèdia d'El Tarajal
Rescat d'un dels morts en la tragèdia d'El Tarajal (EFE)
Ceuta

Processats 16 guàrdies civils pel cas dels 15 migrants morts a El Tarajal el 2014

La jutgessa processa per homicidi imprudent els agents, que van impedir que els migrants arribessin a Ceuta nedant

RedaccióActualitzat

Fa cinc anys van morir 15 migrants intentant arribar a la platja de Ceuta davant d'una qüestionada actuació de la Guàrdia Civil. La causa es va arribar a arxivar en dues ocasions. Ara, el cas ha fet un tomb inesperat. La titular del jutjat d'instrucció número 6 de Ceuta ha decidit processar per homicidi imprudent els 16 guàrdies civils investigats per la tragèdia del Tarajal.

Els fets van passar el 6 de febrer del 2014, quan un nombrós grup de migrants volia entrar a Ceuta nedant, mentre els antidisturbis de la Guàrdia Civil intentaven impedir-ho, segons alguns testimonis, amb el llançament de bales de goma i pots de fum. Quinze dels migrants van morir.

La jutge havia ordenat arxivar la causa en dues ocasions, però l'Audiència de Cadis ho va refusar per l'alarma social que havia generat el cas. La Guàrdia Civil considera que els agents van complir el seu deure d'impermeabilitzar la frontera i que, per tant, no van cometre cap delicte.

 

Fa 5 anys. Agents de la Guàrdia Civil esperant els migrants que arriben nedant a la costa

La magistrada acaba així la instrucció del cas i ja podria començar els tràmits encaminats a l'obertura de judici oral, amb els agents imputats, a més, per presumptes delictes de lesions i prevaricació.

Sobre l'acusació de denegació d'auxili, la jutgessa assegura:

"Al mar hi havia persones migrants que podien patir un mal, fins i tot la pèrdua de la vida, i que havien de ser auxiliades pels agents investigats. Podien haver intervingut i es van abstenir de fer-ho sense causa que justifiqui la seva omissió."

 

En conseqüència, pel que fa a l'homicidi per imprudència, la magistrada detecta indicis que l'actuació dels agents va poder contribuir "co-causalment" a la mort per ofegament de les quinze víctimes per una possible falta de proporcionalitat en la seva intervenció.

"Les fronteres s'han de protegir, però sense deixar desprotegides les persones (···) [La protecció de les fronteres no justifica] pràctiques incompatibles amb els drets humans, ni a sobreentendre, ni remotament, que les fronteres o espais entre les mateixes són zones d'excepció en relació amb els drets humans."

 

La jutge subratlla en qualsevol cas que els indicis recollits "no prejutgen la culpabilitat dels agents", que s'haurà de dilucidar en el judici oral.


El cas es va reobrir fa un any

Fa poc més d'un any
, l'Audiència de Cadis va ordenar reobrir per segona vegada la causa judicial. Segons l'Audiència, el jutjat de Ceuta "no va esgotar la investigació" i va tancar el cas sense mirar-se totes les proves ni escoltar tots els testimonis i supervivents.

Concretament, la resolució judicial es referia al testimoni de dos migrants que viuen a Alemanya. El jutjat de Ceuta va descartar-los perquè no estaven residint legalment a Alemanya, però l'Audiència considerava que aquesta argumentació "no es pot admetre" perquè es va acordar que els migrants testificarien amb auxili judicial internacional i per videoconferència.

L'octubre del 2015 s'havia acordat el sobreseïment de la causa ja que, segons la jutgessa instructora, no es podia atribuir cap delicte als policies perquè "van utilitzar el material antidisturbis amb efecte dissuasori, confiant [...] detenir l'avanç dels immigrants que pretenien arribar a les costes espanyoles". Els migrants "van assumir el risc d'entrar il·legalment a territori espanyol".

Guàrdies civils portant un fèretre amb un dels migrants morts al Tarajal


Els afectats van denunciar que els van disparar amb bales de goma i els van llançar gasos lacrimògens, una versió que la direcció de la Guàrdia Civil va negar. Posteriorment, el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ho va admetre, però va defensar l'actuació dels agents.

Han passat més de 5 anys i ara la jutgessa ha decidit processar 16 guàrdies civils per homicidi imprudent i obre la porta a un possible judici oral.

Des de l'extrema dreta, el líder de Vox, Santiago Abascal, es refereix a aquesta qüestió en un tuit. Destaca que hi ha "unes lleis suïcides i injustes" que "arruïnen les carreres dels guàrdies civils".

 

A les xarxes socials, però, hi ha qui es mostra molt satisfet que el cas s'hagi revisat...

 

 

 

La Guàrdia Civil impedeix que entrin 30 migrants a Ceuta

I mentrestant, aquest mateix dimecres hi ha hagut nous intents de migrants per entrar a la península. A primera hora del matí, agents de la Guàrdia Civil de Ceuta han impedit que entressin una trentena de persones que anaven a travessar l'Estret en una embarcació.

Els agents han interceptat l'embarcació prop del moll Alfau, a Ceuta, i han detingut dos patrons que s'haurien encarregat de portar els migrants a la península.

La Guàrdia Civil manté el dispositiu i no descarta que hi hagi detencions d'immigrants, ja que molts s'han pogut escapar per terra.

ARXIVAT A:
MigracionsGuàrdia CivilPolicialJudicialDrets humans
Anar al contingut