Aprovada la pròrroga pels ERTO fins al 30 de juny: aquestes són les condicions

Les empreses que actuïn en paradisos fiscals o que reparteixin dividends durant aquest any no podran accedir-hi

Actualitzat

El Consell de Ministres extraordinari d'aquest divendres ha aprovat l'acord aconseguit dijous en la taula de negociació amb els agents socials en què es prorroga les actuals condicions per poder acollir-se a un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per força major més enllà de l'estat d'alarma. En concret, fins al 30 de juny.

El principi d'acord entre el govern espanyol i els agents socials permet prorrogar els ERTO. A més, hi haurà una comissió tripartida per fer-ne un seguiment i decidir quins sectors necessitaran ajudes un cop s'aixequi l'estat d'alarma el 24 de maig.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha avançat que s'incentivarà, a base d'exoneracions, les empreses que vagin incorporant treballadors a l'activitat laboral de nou.

"L'objectiu és que els ERTO presentats per força major -ha dit Yolanda Díaz- es vagin substituint per expedients per causes econòmiques o productives. Sempre, és clar, sense que els treballadors quedin desprotegits entre la presentació d'un expedient i l'altre."

 

La ministra també ha dit que l'ingrés mínim vital s'implementarà al juny, un cop s'hagi presentat aquest mes de maig.

No en paradisos fiscals

El govern espanyol posa com a condicions que siguin empreses que no tinguin seus a paradisos fiscals i que no reparteixin dividends en aquest exercici fiscal.

Les prestacions pels treballadors s'allargarien fins a finals de juny i en el cas dels fixos discontinus, fins a final d'any .

 

El govern espanyol també estaria disposat a flexibilitzar la clàusula que obligava els empresaris a mantenir la plantilla durant almenys sis mesos, un cop restablerta l'activitat. Aquest ha estat un dels principals motius de conflicte durant les negociacions amb la patronal.

Condicions favorables

El govern va oferir als empresaris una exempció al maig del 85% de les cotitzacions socials pels treballadors que retornin a la seva activitat, a partir de la renúncia a continuar en els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

 

Aquesta exempció que serà del 70% de l'aportació empresarial al juny, quan l'empresa tingui menys de 50 treballadors o assimilats en situació d'alta en la Seguretat Social a 29 de febrer de 2020.

La regulació que va establir el govern amb la crisi sanitària facilitava la presentació d'ERTO per força major i per causes econòmiques, organitzatives, tècniques i de producció. La Seguretat Social va informar dimarts passat que 3,4 milions d'ocupats estaven inclosos en ERTO.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut