Atenes

Principi d'acord a Grècia per a un govern d'unitat nacional sense Papandreu

Iorgos Papandreu i el cap de l'oposició, Antonis Samaras, han acordat la formació d'un nou govern de concentració nacional que no comptarà amb l'actual primer ministre, Papandreu. Avui hauran de decidir qui encapçalarà aquest executiu provisional i els noms dels que el formaran. En el que sembla que han arribat a un acord és en el calendari. Divendres, el nou govern se sotmetrà a votació al Parlament i, d'aquí a uns mesos, el 19 de febrer, un cop s'hagi aplicat el paquet de reformes que mana Brussel·les, hi haurà eleccions. Tot plegat serà un alleugeriment per als ministres de Finances de l'eurozona, que avui es veuran les cares a Brussel·les.

Actualitzat
Després d'hores de reunió, el portaveu de l'actual executiu, Christos Papoutsis, parlava d'un dia per a la història: "Hi ha hagut un gran progrés. És un dia històric per a Grècia. Tindrem un govern de coalició molt aviat, tan aviat com la setmana entrant. El primer ministre i el líder de l'oposició continuaran parlant del nom del nou primer ministre i els noms dels ministres".

Papademos, substitut de Papandreu?

El primer ministre, Iorgos Papandreu, ha explicat al seu gabinet, en un consell de ministres extraordinari, alguns dels detalls d'un acord al qual encara li falta la lletra petita. Per començar, caldrà posar-se d'acord avui sobre qui serà el nou primer ministre.

Papandreu, finalment, ha assumit que no podrà continuar al capdavant del país i ha dimitit cedint el poder. "He repetit moltes vegades i ho torno a repetir que no m'interessa romandre en aquest esquema com a primer ministre", havia insistit Papandreu hores abans, en una dramàtica reunió extraordinària del consell de ministres.

Ara s'especula amb el nom Lucas Papademos, que havia estat vicepresident del Banc Central Europeu.

Els passos a seguir


El que ha quedat clar és que, a curt termini, no hi haurà eleccions anticipades. "No hi haurà eleccions en el futur més immediat, però sí que hi haurà eleccions després que s'hagi aplicat el pla de reformes del 26 d'octubre."

El nou govern haurà de passar una moció de confiança al Parlament abans que s'acabi la setmana i, potser així, podrem saber finalment si Grècia s'encamina cap a una epopeia amb un gran final o si la tragèdia continua.

Un cop superat aquest tràngol, el 19 de febrer se celebraran eleccions legislatives.

El govern d'unitat és l'única via que acceptava la Unió Europea per evitar unes eleccions anticipades que implicarien una paràlisi que deixaria Grècia en una situació encara més crítica en un moment en què ha de fer front a les reformes i compromisos exigits per la Unió Europea.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut