Agents Rurals tanquen l'accés al Parc Nacional d'Aiguestortes per la neu
Agents Rurals tanquen l'accés al Parc Nacional d'Aiguestortes per la neu (Agents Rurals)

Problemes pel vent i el fred intens arreu del país

Una desena de carreteres de Catalunya, afectades per la nevada i el fort vent

RedaccióActualitzat

Vent i fred intens. La massa d'aire fred toca de ple Catalunya i ha fet baixar els termòmetres de manera brusca, amb neu i ventades també en moltes zones.

En punts del Pirineu s'estan vivint episodis de torb. El vent, molt intens als extrems del país, encara accentua més la sensació de fred. Aquesta arribada d'aire polar és poc habitual a l'abril.

Al Pirineu hi ha episodis de torb, amb vent que aixeca la neu
Al Pirineu hi ha episodis de torb, amb vent que aixeca la neu

Hi ha valors sota zero en punts de l'interior del país; a Osona, per exemple. En 37 estacions del Meteocat s'ha batut el rècord de temperatura mínima de l'abril, amb temperatures de fins a 14 graus negatius.

El fred intens i sobtat preocupa sobretot a l'interior, on les glaçades en aquesta època de l'any podrien afectar els conreus. Així es preparen els pagesos:


Protecció Civil demana extremar les precaucions, sobretot en zones on nevi. Alerten, a més que el perill d'allaus és fort (4 en una escala de 5) al sector de l'Aran i Franja Nord de la Pallaresa fins demà diumenge a les 14 hores.


Afectacius a trens i carreteres i Aigüestortes tancat

Una desena de carreteres de Catalunya es troben afectades aquest dissabte per l'abundant nevada al Pirineu i les fortes ratxes de vent. Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), la C-28 està tallada per la neu al port de la Bonaigua, mentre que són obligatòries les cadenes a la C-142b a Naut Aran, la C-147 a Esterri d'Àneu, la C-28 entre Vielha i Naut Aran, l'L-500/L-501 a la Vall de Boí, l'N-141 a Bossòst i la BV-4031 a Castellar de n'Hug.

El cap del Port de la Bonaigua, emblanquinat per la neu
El cap del Port de la Bonaigua, emblanquinat per la neu (ACN/Marta Lluvich)

L'N-260 està interrompuda a la circulació de vehicles al coll dels Belitres, entre Portbou (Alt Empordà) i Cervera de la Marenda, per la forta tramuntanada, amb ratxes superiors als 120 km/h. No es pot passar ja que la via RD914 de l'estat francès es troba tallada pel fort vent.

Durant el matí de dissabte s'han registrat cops de vent de 118 km/h a Boí, 115 km/h a Porbou i 114 km/h a la Riba. A la pàgina del temps podeu consultar els cops de vent i altres dades del temps actual de tot el país.

El vent també provoca incidències a la xarxa ferroviària. Adif ha aturat la circulació de trens entre Ripoll i Planoles d'onze del matí a una del migdia. Els trens tampoc han circulat entre Puigcerdà i la Tor de Querol entre la una i les dues del migdia. Renfe ha habilitat un transport alternatiu per carretera durant l'estona que ha durat el tall.

A més, els Agents Rurals han anunciat que els acessos al Parc Nacional d'Aigüestortes queden tancats pel risc per a la conducció a causa del gel i la neu.


Neu intensa

Al Pirineu es manté la prealerta del pla Neucat per previsió de nevades. La neu ha deixat gruixos destacables en punts com la Molina i més modestos en altres llocs, com la Pobla de Lillet.

Aquest diumenge les condicions podrien afavorir alguna nevada en cotes baixes al litoral i prelitoral de Tarragona i de Barcelona.

De matinada la cota de neu baixarà puntualment fins als 0-200 metres, i al llarg del matí hi pot haver nevades a l'àrea metropolitana de Barcelona i la cota pujarà gradualment fins als 500 metres, si bé localment quedarà entorn dels 400 metres.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha activat el dispositiu de manteniment i de vehicles llevaneu per si hi hagués afectacions a les rondes i els accessos a la ciutat. Tot i les precaucions, les previsions apunten que, si neva a prop de la Costa Central, serà de manera feble.

A partir del migdia i fins a la nit també hi podrien haver nevades amb gruixos de més de 2 cm a cotes de més de 500 metres, a les comarques del Vallès Oriental, La Selva, Garrotxa, Osona, Berguedà i Solsonès. També s'han afegit a la previsió el Vallès Occidental, el Moianès i el Bages.

Sortides dels Bombers per retirar arbres

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les nou del matí 70 trucades pel fort vent, la majoria concentrades al Barcelonès (21), el Vallès Occidental (10) i l'Alt Empordà (9).

Els Bombers de la Generalitat han atès menys incidències a causa del vent en les últimes hores. Entre les 9h i les 14h, han fet un total de 23 sortides, cap de gravetat, i la majoria per retirar arbres o branques caigudes o elements inestables que amenaçaven de caure a la via pública.


Divendres, el vent va portar més problemes. Els Bombers van atendre un centenar d'avisos a la tarda.

El vent va afectar més la Regió d'Emergències de Girona, amb 32 actuacions, seguida de la Metropolitana Nord, amb 22; la Sud, amb 18; la de Lleida, amb 10; la Centre, amb 8; la de Tarragona, amb 5, i la de les Terres de l'Ebre, amb 3.

La major part dels avisos van ser per retirar objectes caiguts, assegurar els que podien suposar un perill, sanejar façanes o fer revisions.

A Barcelona, un gran arbre va caure al carrer Villarroel.

 

ARXIVAT A:
VentadesMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut