Una quarantena de civils són evacuats de la planta d'Azovstal, acomboiats per l'ONU
Civils arriben a allotjaments temporals a Bezímenne, al sud de Donetsk (Reuters/Alexander Ermochenko)

Operació per evacuar civils a la planta Azovstal de Mariúpol, on hi ha centenars de ferits

Les Nacions Unides confirmen l'evacuació i, segons Zelenski, 100 persones ja haurien sortit del complex metal·lúrgic

RedaccióActualitzat

L'ONU ha confirmat aquest diumenge que s'ha creat un corredor humanitari per evacuar civils de la fàbrica d'acer d'Azovstal, a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol. Ho ha explicat a l'agència Reuters Saviano Abreu, portaveu de l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides. L'operació va començar el 29 d'abril i està sent coordinada pel Comitè Internacional de la Creu Roja, Rússia i Ucraïna.

Zelenski ha explicat a través de Twitter que 100 persones ja haurien abandonat el complex siderúrgic. Segons el president ucraïnès, els evacuats es dirigiran aquest dilluns a Zaporíjia.

Una quarantena de civils arriben a Bezímenne

Prop de 40 civils han arribat diumenge a Bezímenne, al sud de Donetsk, després de ser evacuats de la planta metal·lúrgica d'Azovstal, a Mariúpol.

Els civils han arribat a un allotjament temporal en un autobús amb matrícula ucraïnesa custodiat per un comboi amb forces russes i vehicles amb el logotip de les Nacions Unides.

Aquest dissabte ja haurien estat evacuats de la fàbrica d'acer una vintena de civils, segons el regiment Azov, en una mostra que s'hauria arribat a un acord per poder alliberar de forma segura els ciutadans.

El líder del regiment va explicar que els bombardejos d'artilleria russa han deixat les instal·lacions tan destruïdes que els civils van haver d'utilitzar cordes per sortir dels refugis. Segons Sviatoslav Palmar, s'espera que els evacuats puguin arribar a Zaporíjia.

"Tota l'operació l'està duent a terme el batalló Azov. Estem traient els civils de la runa ajudats amb cordes. Gent gran, dones i nens. Esperem que puguem seguir evacuant tots els civils."

Segons noves imatges de satèl·lit de la companyia Maxar, fetes el 29 d'abril, tots els edificis d'Azovstal han quedat destruïts.

Després de dies d'intents frustrats, s'ha respectat l'alto el foc. Es calcula que a l'interior del complex encara hi ha refugiats més de mil civils, alguns d'ells ferits, a banda de les tropes ucraïneses del controvertit batalló Azov.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, assegura que s'està fent "tot el possible" per garantir que s'efectuï l'evacuació de Mariúpol, arrasada per l'exèrcit rus. Segons l'agència local Ukrinform, citant fonts de les autoritats de la zona, entre el miler de civils que hi ha a la planta, uns 600 estan ferits. També hi hauria uns 2.000 soldats ucraïnesos.

Centenars de civils, entre els quals nombrosos nens, estan refugiats a la planta d'Azovstal (Azov via Reuters)(Azov via Reuters)

Justament, activistes ucraïnesos han protestat a la plaça de la Independència de Kíiv per exigir un corredor humanitari amb garanties per evacuar civils i soldats de Mariúpol.

La presa total de Mariúpol permetrà a Rússia connectar els territoris conquerits al sud, des de la península de Crimea annexionada el 2014, amb les repúbliques separatistes prorrusses de Donetsk i Lugansk, a l'est.

L'ofensiva russa, de fet, s'està intensificant a l'est d'Ucraïna per completar el control de la part oriental del Donbass i assegurar aquest corredor terrestre amb Crimea.

Míssils russos han atacat en les últimes hores fins a 400 objectius clau a Ucraïna. Un dels atacs ha impactat contra la pista d'aterratge de l'aeroport d'Odessa, al mar Negre, que ha quedat inutilitzada, segons ha reconegut el governador de la regió. En aquest atac no hi ha hagut víctimes personals, però no hi ha dubte que ha estat un cop important per a la moral d'una ciutat que fa setmanes que se sent objectiu pròxim de les tropes russes.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut