Primers casos a Europa de la nova variant, mentre el món intenta contenir-la

El Regne Unit, Alemanya, Itàlia i Bèlgica han confirmat els primers casos positius d'òmicron i hi ha sospites clares a Txèquia i els Països Baixos

Sílvia MateuActualitzat

Bèlgica, Itàlia, Alemanya i el Regne Unit ja han detectat els primers casos de la variant òmicron del coronavirus. A Alemanya, Txèquia i els Països Baixos hi ha ara casos sospitosos a l'espera de confirmació.

Al Regne Unit hi ha dos casos que ara estan fent quarantena, segons ha informat el ministre de Sanitat, Sajid Javid. Els dos casos s'haurien identificat a les localitats de Chelmsford i Nottingham, i estarien connectats. 

A Itàlia, hi ha un tercer cas d'una persona procedent de Moçambic, segons han detectat els laboratoris a Milà.

I a Alemanya hi ha dos casos més, d'un vol que ha arribat a Munic des de Sud-Àfrica.

Els cinc casos s'han confirmat després que aquest divendres es detectés a Bèlgica el primer cas a la Unió Europea en una jove no vacunada que tornava d'Egipte.


Pendents dels sospitosos

A Txèquia s'ha detectat un cas sospitós i a Alemanya, el ministre d'afers socials de l'estat federat de Hesse, Kai Klose, ha dit que "la variant Òmicron ja ha arribat amb una probabilitat molt alta a Alemanya", amb una persona procedent de Sud-àfrica, que està en aïllament domiciliari.

Als Països Baixos hi ha desenes de passatgers aïllats a un hotel d'Àmsterdam com a potencialment infectats.

Dos avions de l'aerolínia KLM procedents de Sud-àfrica van aterrar divendres a l'aeroport de Schiphol perquè ja estaven en ruta abans que el govern holandès prohibís els vols. Un cop van aterrar, es van fer proves a tots els passatgers i "sabem que 61 test són positius i 531 negatius", segons han informat les autoritats sanitàries holandeses. Ara s'analitzen les mostres per saber de quina variant s'han encomanat.

Els passatgers procedents de Sud-Àfrica van aterrar divendres a l'aeroport de Schiphol (Reuters)

L'Organització Mundial de la Salut, que qualifica de preocupant l'Òmicron, ha fet una crida a extremar precaucions, especialment durant les pròximes dues setmanes.

El tancament de fronteres ha estat la principal resposta des de diferents parts del mon, entre d'altres restriccions.

 

Europa

Els 27 membres de la Unió Europea han acordat suspendre els vols des de set països del sud d'Àfrica: Sud-àfrica, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambic, Namíbia i Swazilàndia (Esuatini).

També han decidit que els residents europeus que vinguin d'aquells països s'hagin de fer obligatòriament proves de Covid i una quarantena de 14 dies com a mínim.

La Unió Europea segueix mesures semblants a les que ja havien adoptat el Regne Unit i Israel. Els britànics, a més, han tornat a instaurar aquests dissabte la prova PCR per tots els viatgers i la mascareta obligatòria a tendes i transports públics per combatre l'òmicron.

 

A Espanya, el Ministeri de Sanitat ha anunciat que exigirà una prova negativa en Sars CoV-2 a tots els viatgers procedents d'aquests països d'alt risc. Com a màxim, s'ha de fer 72 hores abans i és obligatòria, encara que s'estigui vacunat.

El govern espanyol ha d'aprovar la prohibició de vols al consell de ministres de dimarts vinent.

Itàlia, França, Àustria, Croàcia, la República Txeca i els Països Baixos van ser els primers a anunciar aquesta mesura. També Alemanya ha decidit que des d'aquest dissabte només es permet que entrin les persones del sud d'Àfrica que tinguin la ciutadania alemanya i tothom, vacunat o no, haurà de fer quarantena.

Als Països Baixos, el govern s'ha afanyat a anunciar altres mesures com el tancament avançat de l'activitat no essencial o l'extensió de l'ús obligatori de mascaretes, mentre manté obertes les escoles, on s'han detectat molts contagis.

D'altra banda, Israel, on s'ha detectat un cas de la nova variant, adoptarà des d'aquest diumenge una mesura més contundent: prohibir l'entrada al seu territori de ciutadans estrangers. Les excepcions només les aprovarà un comitè especial. Ho ha anunciat el primer ministre en un comunicat, en un intent de frenar la propagació de l'òmicron.

Els israelians també tindran restriccions per entrar al país. Els vacunats s'hauran de fer un PCR a l'arribar i fer quarantena de tres dies. L'aïllament serà de set dies si no estan vacunats. 

 

 

Amèrica

El centre per al control i la prevenció de malalties dels Estats Units ha informat que fins ara no s'ha identificat cap cas de la variant Òmicron.

Els Estats Units també han vetat l'entrada de viatgers de vuit països africans: els set fixats per la Unió Europea, a més, Malawi, a partir del 29 de novembre, i no descarta ampliar la llista. De moment es refereixen a restriccions, que caldrà acabar de concretar. Se sap que no afectaran els estatunidencs o residents permanents legals als Estats Units, que hauran de presentar un test negatiu abans de volar.

La governadora de Nova York, Kathy Hochul, ha fet una declaració d'emergència davant d'una transmissió de la Covid que "no es veia des de l'abril del 2020"

Al Canadà, tots els residents que arribin al país s'hauran de fer una prova de Covid i passar 14 dies de quarantena.

El Brasil tancarà fronteres als viatgers que arribin de sis països del sud d'Àfrica, segons ha anunciat el govern de Jair Bolsonaro, que ha dit que es prendran "mesures racionals" però no d'aïllament social.


Àsia

A Hong Kong s'ha detectat almenys un cas de la nova variant i Rússia no permetrà l'entrada d'estrangers provinents d'aquest país i tampoc de vuit països de l'Àfrica austral.

Japó també ha suspès els vols.

Una unitat de covid a un hospital japonès (Reuters/Issei Kato)

A Corea del Sud, preocupen les últimes xifres rècord de Covid, amb 4.068 casos, 634 pacients crítics i 52 morts les últimes hores i s'esperen noves limitacions.

L'Índia reforçarà el control de passatgers i a partir del 15 de desembre hi haurà limitacions a 14 països, segons ha informat el ministeri d'Aviació Civil.

Un mercat al carrer a Sidney (Reuters/Loren Elliott)

Austràlia

Austràlia ja ha confirmat també els dos primers casos de Covid amb la variant òmicron. Es tracta de dos passatgers d'un vol provinent de l'Àfrica austral que va aterrar aquest dissbate a Sydney,

El país, que ha fet tancaments molt estrictes durant la pandèmia, blinda les fronteres a totes les persones que hagin estat al sud d'Àfrica i que no siguin ciutadans australians.

Els australians i residents fixos hauran de fer una quarantena supervisada durant 14 dies des de l'arribada al país, segons ha anunciat el ministre de Salut, Greg Hunt.

Els països afectats són Sud-àfrica, Namíbia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini, les Seychelles, Malawi i Moçambic.


Sud-àfrica

Sud-àfrica, on es va detectar la nova variant, viu amb una doble preocupació. A la situació sanitària, amb la pandèmia descontrolada, s'hi sumen ara les restriccions i el tancament de fronteres arreu del món, que poden ofegar l'economia.

El govern considera precipitades les mesures que es prenen des de tot el món, segons el portaveu del Ministeri de Relacions Internacionals i Cooperació, Clayson Monyela. Sud-Àfrica se sent castigada per haver estat eficaç i transparent quan van informar del primer cas detectat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut