Primers assaigs clínics de fàrmacs que podrien ser efectius contra el coronavirus
Metges tracten un pacient infectat amb el coronavirus a l'hospital de la Universitat de Wuhan (China Daily via Reuters)
Coronavirus

Primers assaigs clínics de fàrmacs que podrien ser efectius contra el coronavirus

Les proves es fan amb antivirals que s'havien mostrat efectius contra altres coronavirus, com el de la SARS o el de la MERS

Xavier DuranActualitzat

La Xina ha iniciat l'assaig clínic d'un fàrmac per tractar el coronavirus de Wuhan (2019-nCoV). Es tracta del remdesivir, que en altres estudis s'havia mostrat efectiu contra un altre coronavirus: el de la SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu). Metges xinesos també han assajat la combinació de dos fàrmacs antivirals.

El remdesivir va ser utilitzat amb el primer pacient a qui es va detectar el 2019-nCoV als Estats Units, en un cas descrit a la revista The New England Journal of Medicine. La decisió es va prendre perquè no hi ha cap tractament conegut per al nou coronavirus, però els autors assenyalen que calien estudis clínics per avaluar el seu ús:

"Malgrat que la decisió d'administrar remdesivir per a ús compassiu estava basat en l'empitjorament de l'estat clínic del pacient, es necessiten assaigs clínics controlats i aleatoris per determinar la seguretat i eficàcia del remdesivir o de qualsevol altre agent en investigació per al tractament de pacients amb infecció de 2019-nCoV."

En el vuitè dia de tractament -el 12è dia de la malaltia- el pacient va millorar de manera significativa.

Assajat també contra l'Ebola

Estudis anteriors havien demostrat que el fàrmac, desenvolupat pels laboratoris nord-americans Gilead, té activitat, tant in vitro com in vivo, contra altres coronavirus, com el de la SARS i la MERS (Síndrome Respiratòria de l'Orient Mitjà). També es va fer servir en un assaig clínic contra el brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo, on es van provar també altres antivirals.

En aquest darrer cas, els primers resultats van dur les autoritats sanitàries a recomanar dos altres tractaments, amb els que s'aconseguia una mortalitat menor que amb el fàrmac utilitzat com a control, el ZMapp.

Gilead va explicar, en un comunicat, que estaven treballant amb autoritats sanitàries dels Estats Units i de la Xina, l'Organització Mundial de la Salut i investigadors i clínics per compartir els seus coneixements sobre l'antiviral per fer front al nou coronavirus.

En un altre estudi, publicat a la revista The Lancet, metges xinesos descrivien un assaig clínic controlat a l'Hospital Jin Yintan de Wuhan. Allà van ser tractats els primers 41 pacients coneguts amb el coronavirus.

Els metges van administrar una combinació de iopinavir i ritonavir, que en un estudi anterior havien produït millores substancials en persones amb MERS i SARS. La decisió es va prendre perquè no hi havia cap altre tractament conegut contra un virus que s'acabava de descobrir.

L'assaig amb el remdesivir ha començat aquest dilluns i es preveu que es prolongui fins al 27 d'abril.

Un virus molt similar al de la SARS

Dos articles publicats aquest dilluns a la revista Nature exposen la identificació i caracterització del coronavirus de Wuhan. En el primer estudi, un equip liderat per Zheng-Li Shi, de l'Institut de Virologia de Wuhan, analitza mostres de 7 pacients, dels quals 6 eren treballadors del mercat de crustacis i animals vius on se suposa que va sorgir el brot.

Els resultats indiquen que aquest virus comparteix un 79,5% de la seqüència genètica amb el virus de la SARS. També té un 96% de coincidència amb un coronavirus dels ratpenats, suggerint que, com se suposa, aquests animals eren el reservori de l'agent infecciós.

En el segon article, l'equip encapçalat per Yong-Zhen Zhang, de la Universitat de Fudan, descriu les anàlisis fetes a mostres d'un sol pacient, un home de 41 anys, treballador del mercat, que va ingressar a l'hospital el 26 de desembre. En quest cas, la coincidència amb el genoma del virus de la SARS és encara superior.

ARXIVAT A:
Coronavirus XinaSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut