Entrada de l'oficina d'habitatge de Sants-Montjuïc

Primeres sancions a propietaris per incomplir la llei de preus de lloguer

S'han detectat trenta contractes que incompleixen la llei a municipis com Manresa, Sabadell, Barcelona, Lleida o Reus

RedaccióActualitzat

La Generalitat començarà a sancionar els propietaris que tinguin pisos de lloguer per sobre dels preus que marca l'índex de referència. De fet, ja s'han detectat 30 contractes de lloguer amb irregularitats per l'incompliment de la llei de preus.

Ara, el govern ho comunicarà als ajuntaments corresponents; però, si els municipis no actuen, serà la mateixa administració catalana la que sancionarà, amb multes d'entre 3.000 i 90.000 euros, com estableix la llei.

La majoria de les possibles infraccions són per no fer constar l'índex de referència als contractes, no haver individualitzat les despeses que s'inclouen a la renda o no detallar els motius que justificarien la superació de la renda establerta per l'índex.

Davant d'aquesta situació, l'Agència de l'Habitatge es posarà en contacte amb els quinze ajuntaments dels municipis on s'han signat els contractes per instar-los a iniciar procediments sancionadors.

Els contractes s'han detectat a Manresa, Sant Boi de Llobregat, Sabadell, Barcelona, Badalona, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Vic, Rubí, Sant Feliu de Guíxols, Lleida, el Vendrell, Reus i Tarragona.

La Generalitat donarà un termini de deu dies als ajuntaments d'aquests municipis per iniciar els tràmits sancionadors. En cas que no ho facin, la Generalitat actuarà sancionant de manera "subsidiària i potestativa".

Les multes als propietaris poden anar de 3.000 a 90.000 euros, segons la gravetat de la infracció. La supervisió del compliment dels contractes la fa l'Agència Catalana d'Habitatge, a partir de les dades de l'Incasòl.

Les infraccions greus consisteixen a posar una renda de lloguer superior al 20% del preu marcat a l'índex de referència. En cas que aquest percentatge sigui menor, la infracció és considerada lleu i pot ser sancionada amb una multa de fins a 9.000 euros.

El fet de no adjuntar al contracte o no facilitar a l'arrendatari el document que genera el sistema d'indexació dels preus de lloguer també es considera infracció lleu.

La llei catalana que regula els preus dels arrendaments va entrar en vigor el 22 de setembre del 2020 i s'aplica a 61 municipis declarats com a "àrees d'habitatge tens", és a dir, que no tenen prou habitatges amb un lloguer assequible.

La llei només s'aplica a Catalunya, i ara el moviment pel dret a l'habitatge --la PAH i el Sindicat de Llogaters, entre més de 70 organitzacions-- demanen al govern espanyol que n'impulsi una que reguli els preus a tot l'Estat.

Manifestació pel dret a l'habitatge a Barcelona, el mes passat ( Pau Cortina / ACN)
ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut