Primeres reaccions de països de la UE a la victòria de Sánchez i la caiguda de Rajoy

Juncker felicita Pedro Sánchez i confia que "continuarà contribuint a una UE més forta, més unida i més justa"

RedaccióActualitzat

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja ha enviat una carta a Pedro Sánchez per felicitar-lo en el nou càrrec com a president del govern espanyol.

A la carta, Juncker li trasllada "la plena confiança que el govern espanyol continuarà contribuint de forma constructiva a una Unió Europea més forta, unida i justa".

La portaveu de la Comissió Europea, MIna Andreeva, ha destacat com a fet positiu que Pedro Sánchez mantindrà els pressupostos del govern Rajoy i ha dit que encara no hi ha data prevista per a la primera trobada amb el president de la Unió Europea.

Mantenir "l'estreta col·laboració amb Alemanya"

El govern alemany i el portuguès han estat dels primers a reaccionar al canvi de govern a Espanya.

El portaveu de l'executiu d'Angela Merkel, Steffen Seibert, confia que es mantindrà una col·laboració "estreta i de confiança" amb Espanya i "d'amistat" entre dos socis importants de la Unió Europea. El portaveu alemany ha assegurat que Merkel "agraeix" al president sortint Mariano Rajoy la bona col·laboració i les reformes que han permès a Espanya tornar al creixement econòmic.

Seibert no ha volgut valorar la moció de censura i ha dit que Alemanya "no comenta processos democràtics interns" de països aliats. També ha dit que no especularà sobre el futur i l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez.

La justícia alemanya s'ha de pronunciar sobre l'euroordre contra Carles Puigdemont.

El primer ministre portuguès, el socialista António Costa, ha desitjat "grans èxits" a Pedro Sánchez al capdavant de l'executiu espanyol i espera que la seva amistat faci millorar la relació entre Portugal i Espanya.

Socialdemòcrates i verds europeus, satisfets

El partit dels Socialistes Europeus (PES), el grup dels Verds i el d'Esquerra Unitària de l'Eurocambra han felicitat ja Pedro Sánchez després que hagi prosperat la moció de censura que ha fet fora Mariano Rajoy del govern espanyol.

En un comunicat, el president del PES, Sergei Stanishev, augura que Sánchez "s'allunyarà de les polítiques d'austeritat dels últims anys" i l'ha definit com un "líder progressista, honest i proeuropeu".

L'exprimer ministre belgaElio di Rupo ha dit que la sortida de Rajoy "obre una nova etapa a Espanya".

 



L'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha felicitat a Twitter Pedro Sánchez i ha dit que s'obre "una esperança per a Espanya, Europa i la socialdemocràcia".

 


 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaPSOEMoció de censura
Anar al contingut