La palmera que ha caigut a sobre un vehicle al passeig de Mataró (ACN/Eduard Batlles)
La palmera que ha caigut a sobre un vehicle al passeig de Mataró (ACN/Eduard Batlles)

Interior qualifica d'excepcional el temporal i demana extremar la prudència

Una dona ferida a Mataró per la caiguda d'una palmera sobre el seu cotxe pel fort vent

RedaccióActualitzat

Una llevantada de llibre ha arribat al país. Protecció Civil ha activitat en fase d'alerta el pla Neucat, l'Inuncat i el Ventcat per un temporal creixent que pot crear problemes fins dimecres. Aquest diumenge s'han registrat les primeres incidències amb ratxes de vent de més de 100 km/h. Hi ha arbres caiguts a diversos punts del país i a Mataró hi ha hagut un ferit lleu.

L'empitjorament del temps s'ha manifestat ja aquest diumenge matí al litoral, amb ràfegues de vent fortes i mala mar. Els bombers han fet 119 serveis a causa del vent fins a les dues del migdia, la major part al Vallès i al Maresme. Cap de les sortides ha estat de gravetat i sobretot han estat per retirar elements en perill de caiguda, mobiliari urbà i branques d'arbre a terra.

 

 

Una dona ferida a Mataró

L'incident més greu ha passat a Mataró, on una dona ha resultat ferida per la caiguda d'una palmera sobre el seu cotxe. En el moment de l'incident, al vehicle hi havia quatre persones, entre elles un menor, que acabaven de sortir de dinar en un restaurant. Estaven a punt de marxar amb el cotxe, que estava aparcat al passeg de la ciutat, quan l'arbre els ha caigut a sobre. El vehicle ha quedat molt danyat.

A Mataró, una lona ha caigut a sobre de la catenària del tren, i ha afectat la circulació fins a Arenys. La línia R1 de Rodalies ha patit retards aquest migdia. A les 13.05 s'ha pogut retirar la lona i s'ha recuperar la circulació per ambdues vies a la R1 entre Arenys i Mataró, segons ha informat Renfe.

L'Ajuntament de Mataró ha tancat l'accés al braç del port per l'onatge i el fort vent, i també els accessos al recinte antic del Parc Central.

 

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a migdia 178 trucades relacionades amb el vendaval, 66 només a Mataró.

 


Onades que es mengen la platja

Les onades s'han començat a menjar la platja amolts punts del litoral. L'Ajuntament de Barcelona hi ha portat sacs de sorra de grans dimensions per reposar-la quan el temporal se l'endugui i, de moment, serveixen de dic de contenció. A Badalona han tancat l'accés a l'icònic Pont del Petroli.

Protecció Civil demana a la gent no vagi a espigons, esculleres i passejos marítims.

 

 

 


Dilluns, pluja i neu

El gruix de la llevantada arribarà dilluns de matinada. Protecció Civil alerta que la cota de neu pot baixar dels 200 metres aquest dilluns a les comarques del nord-est i a l'extrem sud de Catalunya.

El cap de guàrdia de Protecció Civil, Xavier Sáenz, ha explicat que "la nevada al terç nord començarà de bon matí al litoral i prelitoral, afectant a les comarques del Maresme, la Selva, el Vallès Oriental, el Baix Empordà o el Gironès". De cara a la tarda la neu s'estendrà més a l'interior arribant a Osona, el Moianès, la Garrotxa i el Ripollès.

Davant aquest previsió de neu a cotes baixes, Trànsit avisa que es podrien establir restriccions als vehicles pesants a la Catalunya Central i nord de Girona. Algunes de les carreteres que veurien vetat el trànsit de camions serien la C-25 (Eix Transversal) o la C-17 a Osona.

Aquest dissabte a la tarda, els serveis d'emergències han fet una reunió per seguir el temporal a la conselleria d'Interior:

 

 

On no nevi, la potent llevantada que afectarà Catalunya els propers tres dies pot descarregar més de 200 litres en punts del nord-est del país, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

També s'espera un temporal marítim molt dur amb onades de més de 7 metres a la Costa Brava i d'entre 4 i 5 metres a la resta del litoral català. Per aquest motiu, l'SMC ha emès avisos per neu, vent, onatge i acumulació de pluja, però alerta que petits canvis en la situació de la depressió produiran "diferències notables" en la situació meteorològica.

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut