Triomf històric de Maragall a Barcelona, que s'imposa a Colau per molt poc
Maragall celebra la seva victòria a Barcelona (Efe)
Barcelona

Triomf històric de Maragall a Barcelona, que s'imposa a Colau per molt poc

Esquerra ha superat Barcelona En Comú per 4.800 vots

Anna SoléActualitzat

Ernest Maragall ha guanyat les eleccions municipals 2019 a Barcelona, amb un empat en regidors amb Ada Colau. Amb un 100% del vot escrutat, Esquerra s'ha imposat per 4.800 vots de diferència. Els republicans han guanyat amb 10 regidors, el doble que ara fa quatre anys, i es converteixen en la força independentista hegemònica del consistori, davant de JxCat, que ha rebut una forta patacada.

Maragall serà l'alcalde si no es fa un pacte alternatiu de 21 regidors, on se situa la majoria absoluta al consistori barceloní. Qui va ser mà dreta del seu germà, l'alcalde Pasqual Maragall, i regidor del PSC des del 1995 al 2004 a Barcelona, obté ara una victòria històrica per a Esquerra. Maragall ha incorporat a la seva llista comuns díscols, com Elisenda Alamany.

 

La primera dona alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, també ha obtingut 10 regidors, un menys dels que tenia fins ara. La candidata de Barcelona En Comú ja ha felicitat Maragall i ha assegurat que ara li toca decidir amb qui vol governar. Colau, que va arrabassar l'alcaldia al convergent Xavier Trias, buscava un segon mandat per apuntalar la seva idea de Barcelona.
 

 

 

(Efe)

 

Els comuns han superat el PSC per dos regidors. Jaume Collboni ha escalat de la cinquena posició a la tercera, impulsat en bona mesura per l'efecte Pedro Sánchez del 28A. El socialista ha obtingut 8 regidors, 4 més que el 2015, i es recupera després de la forta davallada de fa quatre anys. El PSC gairebé ha doblat vots i passa dels 67.489 als 138.748.

 

 

 

(EFE)

 

En quarta posició s'ha situat Barcelona pel Canvi-Cs (6), amb Manuel Valls com a candidat, que ha guanyat un regidor respecte al 2015 amb Carina Mejías. L'ex-primer ministre francès busca una segona vida política a Barcelona sota el paraigua de Ciutadans. Valls havia fet campanya per evitar que l'independentisme arribés a l'alcaldia.

 

 

(EFE)

 

Junts per Catalunya, amb Joaquim Forn en presó preventiva per l'1-O, ha patit una forta patacada i ha aconseguit 5 regidors, cinc menys dels que tenia. La seva número dos és Elsa Artadi, exconsellera, que és qui ha pres el protagonisme en campanya davant l'absència de Forn. L'antic espai convergent, que fa només quatre anys governava a l'ajuntament, ara està en reconstrucció.

 

 

(EFE)

 

El PP de Josep Bou ha obtingut 2 regidors, un menys que l'històric Alberto Fernández Díaz, que va estar-se 16 anys al capdavant del partit a Barcelona. L'empresari del sector de les fleques ha estat una aposta personal de Pablo Casado i ha aconseguit mantenir la seva presència a l'ajuntament, ja que algunes enquestes el situaven fora.

 

 

(ACN)

 

Per districtes, la formació d'Ada Colau ha guanyat a Ciutat Vella, Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc, mentre que ERC s'ha imposat a l'Eixample i les Corts, el PSC a Nou Barris i Manuel Valls a Sarrià-Sant Gervasi.
 

La CUP queda fora i Barcelona És Capital no entra

Sis formacions formaran part del consistori de la capital catalana. Tant la CUP com Barcelona És Capital, de Jordi Graupera, a qui els sondejos donaven entre 0 i 2 regidors, no entren. No aconsegueixen el 5% per entrar en el repartiment de regidors, com tampoc Vox.

En cap moment de l'escrutini la CUP, amb Anna Saliente com a candidata, ha estat dins del consistori barceloní, on va entrar per primer cop el 2015.

A partir d'aquest dilluns començarà el ball dels pactes en un ajuntament molt fragmentat, escorat clarament a l'esquerra. Maragall haurà de treballar durament per teixir aliances que li facilitin no només l'alcaldia, sinó la governabilitat, amb només 10 regidors, un menys dels que tenia Colau governant fins ara en solitari.

Entra i juga amb el pactòmetre de la ciutat de Barcelona per veure quins possibles pactes sumen

Si finalment Maragall és alcalde de Barcelona, es pot convertir en el primer alcalde dels republicans a la capital catalana des de la restauració de la democràcia, si bé durant el període de la Segona República en van tenir dos.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut