Parades de Sant Jordi destrossades pel temporal al passeig de Gràcia de Barcelona (ACN / Albert Cadanet)
Barcelona

Primeres avaluacions de pèrdues per Sant Jordi: llibreries i editorials tindran ajuts

La Generalitat anuncia una línia d'ajudes als que van patir més destrosses pel temporal i la calamarsa, que en alguns casos calculen fins a un 40% de pèrdues

RedaccióActualitzat

Les llibreries i les editorials més perjudicades pel temporal del dia de Sant Jordi rebran compensacions de l'administració que encara no s'han concretat.

Després de reunir-se amb representants dels sectors, la Generalitat ha anunciat una línia d'ajuts per minimitzar les pèrdues causades pel temporal de pluja, vent i calamarsa.

També ho ha fet l'Ajuntament de Barcelona, amb una altra reunió, aquest dilluns a la tarda, en què ha quedat clar que només es cobriran les pèrdues per les circumstàncies excepcionals. És a dir, que es compensaran els llibres mullats, però no la pèrdua de visitants que pogués comportar el temporal.

Una desena de parades de Barcelona, una de Badalona i una de Sabadell van resultar molt afectades. Algunes calculen que van tenir fins a un 40% de pèrdues.
 

A Raig Verd, 14.000 euros perduts

Els danys s'estan acabant d'avaluar. Una de les editorials més damnificades, Raig Verd, ha xifrat les pèrdues en uns 14.000 euros. L'editora Laura Huerga, entrevistada a "El matí de Catalunya Ràdio", ha reconegut que estan "destrossats".

Les assegurances no cobreixen les pèrdues causades per fenòmens meteorològics, i per aquest motiu Huerga demana que les ajudes acabin arribant a tots els afectats, "tinguin o no documentats els desperfectes".


Tot i aquestes destrosses, en global, el sector considera que la facturació total d'aquest Sant Jordi de tornada a la normalitat serà tan bona com la del 2019. Si no hagués estat pel temporal, les dades haurien estat millors que les del 2019, quan es van vendre 1,6 milions de llibres i es van facturar uns 22 milions d'euros.

En el cas dels damnificats, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, creu que cal contrastar les facturacions amb les d'aquell any:

"Hi ha un cas extraordinari, que són les parades que van haver de plegar i que van perdre tant els llibres com la possibilitat de vendre durant unes hores més. Aquestes són molt extraordinàries i les hem d'acabar de delimitar. Possiblement es farà amb una comparativa amb l'any 2019. Serà la millor manera de comprovar quina és l'afectació real."

Garriga ha afegit que, un cop els donin les dades de les afectacions, veuran "si n'hi ha algunes més, més enllà d'aquesta primera afectació que és tan extraordinària".

La consellera Garriga s'ha reunit amb representants de llibreters i editorials
La consellera Garriga s'ha reunit amb representants de llibreters i editorials (ACN)

Al llarg d'aquesta setmana els paradistes acabaran de quantificar les pèrdues. Cal avaluar els llibres "completament destruïts, amb els quals no es pot fer res més", ha apuntat el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, però també "quins poden arribar a tenir un segon ús per veure què en podem fer".

Davant la idea que es puguin destinar a biblioteques o escoles, la llibretera de La Carbonera Carlota Freixenet ho ha qualificat d'"aberrant" i, en declaracions al Planta Baixa de TV3, ha advertit del risc que comporta tenir llibres amb fongs: 

 

El debat de traslladar la festa

Tant la consellera com Tixis han descartat l'opció de canviar la festa de dia. "Sant Jordi és Sant Jordi, un dia únic, la nostra festa més excepcional", ha remarcat Garriga.

Sobre la idea de tenir un pla B per a Barcelona per celebrar Sant Jordi en un recinte tancat, com es va fer aquesta vegada a Girona, el president de la Cambra del Llibre ha considerat que és "difícil", però que "es pot pensar i ho pensarem, perquè, sens dubte, una cosa que farem és aprendre del que ha passat aquest any".

En canvi, la presidenta del Gremi de Llibreters, la gironina Maria Carme Ferrer, ho veu "impossible".

Algunes taules i tendals no van poder resistir el vent, la pluja i la calamarsa
Algunes taules i tendals no van poder resistir al vent, la pluja i la calamarsa (ACN / Albert Cadanet)


La superilla de Sant Jordi es quedarà

A la reunió amb l'Ajuntament de Barcelona s'ha avaluat el model que es va estrenar aquest any de superilla literària al passeig de Gràcia. Tant el sector del llibre com el govern municipal han coincidit a dir que ha funcionat i es repetirà, fins i tot amb Sant Jordi en un dia feiner.

"Ens ha tocat estrenar-lo en un dels Sant Jordis més moguts, però també ha demostrat que aquest és el model que s'ha de quedar, ajustant, millorant o reforçant aquells aspectes que calgui", ha afirmat el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí.


El Llibrestiu torna aquest any

Llibreters i editors han confirmat una tercera edició del Llibrestiu, amb un format que encara s'ha de concretar. "Quan la cambra i el gremi ens diguin com ho volen fer, mirarem de parlar-ne tots plegats", ha explicat la consellera.

Aquesta festa literària d'estiu es va fer per primera vegada el 2020, al juliol i de forma molt desigual al territori. La segona edició va ser el 15 de juliol de l'any passat, precedida per un Sant Jordi amb restriccions però en què la gent va tornar al carrer.

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi Literatura
Anar al contingut