L'Audiència ha condemnat l'home a 2 anys i mig de presó i multa de 300 euros (ACN/Gemma Tubert)

Primera sentència per violació a Catalunya amb una pena més baixa pel "només sí és sí"

L'Audiència de Girona li aplica els atenuants de reparació del dany i dilacions indegudes

L'Audiència de Girona ha imposat una pena més baixa a l'acusat de violar una dona a Blanes el 24 de gener del 2018 perquè ha aplicat la llei del "només sí és sí". Segons el TSJ, és la primera sentència per violació a Catalunya en què s'aplica el nou text.

La condemna és a dos anys i mig de presó per un delicte d'agressió sexual, aplicant-hi els atenuants de reparació del dany i dilacions indegudes.

Segons la secció quarta, amb la nova legislació (i tenint en compte els atenuants) la condemna podia ser d'entre dos i quatre anys, mentre que amb l'anterior legislació afirma que la pena hauria anat dels tres als sis anys.

El judici ja es va posposar perquè l'advocat de la defensa va demanar, precisament, que no se celebrés fins que entrés en vigor la nova llei

El tribunal argumenta que s'ha de decantar "necessàriament" per la legislació actual perquè és "clarament més beneficiosa per al reu".


Presó, 300 euros de multa i indemnització

La sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García Morales, és la primera que transcendeix a Catalunya que imposa una condemna a la baixa per l'aplicació de la nova llei.

L'Audiència ha condemnat l'home a 2 anys i mig de presó i multa de 300 euros per un delicte de violació i un delicte lleu de lesions amb els atenuants de dilacions indegudes i reparació del dany.

El condemnat no es podrà acostar a menys de 500 metres ni comunicar-se amb la víctima durant 5 anys i l'haurà d'indemnitzar amb 10.245 euros.

Després de descartar un pacte de conformitat entre la Fiscalia i les parts, el judici va començar el 20 d'octubre amb la declaració del processat i de la víctima i el 4 de novembre va quedar vist per a sentència.

Segons la sentència, el condemnat i la víctima van començar a discutir a casa d'ell, que la va acabar violant i provocant-li lesions. La Fiscalia i l'acusació particular demanaven 12 anys de presó per al processat.

La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant recurs d'apel·lació al TSJC.


L'Audiència de Girona es justifica

El tribunal gironí afirma que el Codi Penal actual suposa una "unificació voluntària de totes les conductes que suposen atemptats contra la llibertat sexual" com a agressions sexuals (perquè els abusos han desaparegut), i que això provoca "una lectura a la baixa" de la condemna mínima que abans preveia la llei per a aquelles comeses amb violència i intimidació".

L'Audiència de Girona considera que, quan no hi ha circumstàncies atenuants, es pot fer "certa graduació" en la individualització de les penes "castigant, potser, els comportaments violents i intimidatoris amb penes més severes que aquells per a l'obtenció d'un consentiment viciat per les vies de l'engany o l'abús".

En el cas de la violació de Blanes, però, no és possible, segons el tribunal, perquè els dos atenuants impliquen rebaixar la pena en grau, i això fa que "tots aquests comportaments s'igualin quant al punt de partida des del qual s'ha d'efectuar la baixada" de la pena.

 

ARXIVAT A:
JudicialAgressió sexual
Anar al contingut