La veïna de Lleida durant la concentració davant dels jutjats abans del judici aquest setembre
La veïna de Lleida durant la concentració davant dels jutjats abans del judici aquest setembre

Primera sentència per impagament a Endesa: obliga una persona vulnerable a pagar el deute

Un jutjat reconeix la situació de vulnerabilitat, però obliga a pagar les factures que sumen 5.400 euros que la dona devia a la companyia

RedaccióActualitzat

El cas de la primera persona vulnerable de Catalunya que va anar a judici per unes factures impagades amb Endesa ja té sentència. Dolors Ortiz haurà de pagar els 5.400 euros de les factures que no va poder pagar a la companyia elèctrica en el seu moment.

Un jutjat de Lleida l'ha condemnada a pagar aquest deute, ja que la llei de pobresa energètica evita que es talli el servei a persones sense recursos, però no eximeix de pagar el deute.

Dolors Ortiz, de 52 anys i veïna de Lleida, assegura que "recorrerà fins on calgui" i que no entén que una empresa amb facturació milionària "no pugui fer-se càrrec del seu deute de 5.000 euros".

La sentència reconeix que està en una situació de vulnerabilitat, però haurà de pagar les factures.

L'Aliança contra la Pobresa energètica que li dona suport diu que Endesa ja sap que no podrà cobrar i li exigeix que formalitzi el conveni que té pendent amb la Generalitat per determinar qui assumeix els impagaments. Ara, l'entitat estudia presentar un recurs.

Endesa diu que les sentències s'han de respectar, però insisteix que les persones vulnerables sol·licitin el bo social, un ajut que evita l'acumulació de deute.

Ortiz ha tingut el suport de la PAH i de l'Ajuntament de Lleida en un procediment judicial que va començar fa gairebé un any. L'Aliança contra la Pobresa Energètica considera que és una estratègia de la companyia per pressionar el govern per firmar un conveni que suposi a la Generalitat pagar part de l'endeutament de les famílies que no poden pagar la llum.

Concentració de L'Aliança contra la Pobresa Energètica (CCMA)

Des del 2017, Endesa i la Generalitat estan negociant un conveni sobre com eixugar un endeutament de 21 milions d'euros que afecta 25.000 famílies vulnerables.

Ortiz viu en un pis al barri de la Bordeta de Lleida, amb la seva filla de 22 anys que pateix trastorns alimentaris i de personalitat. El banc es va quedar amb el seu pis després d'una execució hipotecària, però s'hi va poder quedar després d'acordar un lloguer social.

Les dificultats econòmiques també van provocar que comencés a no poder pagar les factures dels subministraments des del 2015, moment en el qual es va adreçar als Serveis Socials i va obtenir l'informe de risc d'exclusió residencial, establert a la Llei 24/2015, i evitar així el tall.

ARXIVAT A:
Pobresa energètica
Anar al contingut