Il·lustració facilitada per la CAM que mostra la intervenció. (Foto: EFE)
L'operació ha restablert les funcions sexuals i miccionals. (Foto: EFE)
Madrid

Primera reconstrucció completa d'un penis a Espanya

Especialistes del servei d'Urologia de l'Hospital Universitari 12 de Octubre de Madrid han fet per primera vegada a l'Estat la reconstrucció completa d'un penis, amb l'implant d'una pròtesi, a un pacient de 41 anys que hi tenia un càncer.

Actualitzat
Primera reconstrucció completa d'un penis a Espanya. L'han fet especialistes del servei d'Urologia de l'Hospital Universitari 12 de Octubre de Madrid i ha permès restablir les funcions sexuals i miccionals del pacient de 41 anys que tenia un càncer en aquesta zona. Fins ara només s'havien fet cirurgies de canvi de sexe o no completes.

L'operació ha reestablert les funcions sexuals i miccionals

El carcioma de penis requereix sempre una cirurgia, que en funció de la mida i l'agressivitat del càncer, suposa una amputació parcial o total. Això afecta les funcions sexuals i de micció en gairebé tots els casos i moltes vegades els pacients ho viuen amb desesperança, depressió i fins i tot idees de suïcidi.

Per tal de millorar aquestes funcions i millorar l'autoestima dels pacients s'ha fet una reconstrucció total, que inclou un neopenis, una neouretra i l'implant d'una pròtesi.

El procés s'ha fet en quatre fases.

En la primera els uròlegs han fet l'amputació per extirpar la part afectafa pel tumor. Posteriorment, un cop passat un any de l'extirpació per confirmar l'absència de cèl·lules cancerígenes, els cirurgians van fer la reconstrucció, una intervenció que va durar deu hores.

La reconstrucció del penis es va fer utilitzant la zona anterior de l'avantbraç del mateix pacient, incloent una artèria i dues venes. Aquest teixit es va enrotllar a mode de dos cilindres, cada un en un sentit, per reconstruir una la uretra i l'altre el folre extern cutani. El pacient va evolucionar satisfactòriament, i els uròlegs van decidir fer-li un implant de pròtesi per solucionar els problemes relacionats amb la seva activitat sexual. La pròtesi té tres components: cilindres erèctils, reservori i bomba hidràulica que simulen perfectament una erecció fisiològica.

Actualment, gràcies a aquestes intervencions, el pacient ha restablert les seves funcions miccionals i té relacions sexuals satisfactòries, ja que té sensibilitat i té orgasmes sense dificultats.
Anar al contingut