Sànchez i Cuixart arribant a Soto del Real
Sànchez i Cuixart arribant a Soto del Real
Madrid

Primera nit a la presó de Soto del Real de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Els líders de l'ANC i d'Òmnium dormen a la presó després que l'Audiència Nacional n'ha decretat l'empresonament sense fiança

RedaccióActualitzat

Els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, han passat la primera nit a la presó de Soto del Real, a Madrid. La jutge de l'Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela va dictar presó incondicional per als presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural pel delicte de sedició, per haver organitzat les mobilitzacions ciutadanes dels dies 20 i 21 de setembre, després de la detenció de diversos alts càrrecs i treballadors de la Generalitat pels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre. La magistrada justificava la mesura per evitar la reiteració del suposat delicte de sedició i el risc de destruccció de proves.

En canvi, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va quedar en llibertat amb mesures cautelars: la retirada del passaport, la prohibició de sortir d'Espanya, que estigui localitzable per telèfon "immediatament", haver de comparèixer cada 15 dies davant del jutge i indicació d'una persona perquè rebi qualsevol tipus de notificació.

Sànchez i Cuixart van arribar al centre penitenciari de Soto del Real, a 40 quilòmetres de Madrid, passades les onze de la nit amb una furgoneta de la Guàrdia Civil.

A la sortida de l'Audiència Nacional, l'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, considerava molt greus els arguments de la jutge per empresonar els dirigents sobiranistes.

Amb tot, segons han explicat els seus advocats, Sànchez i Cuixart estan tranquils i ja s'esperaven la decisió de la magistrada per la manera com havien anat les seves declaracions durant la jornada. Com ja van fer en la declaració del 6 d'octubre passat, Sànchez només va contestar a les preguntes del seu advocat, mentre que Cuixart es va acollir al dret a no declarar.  

En la interlocutòria, de 15 pàgines, la magistrada els considera els organitzadors dels fets que buscaven obstruir la justícia i les decisions judicials i els atorga un paper essencial: "Van utilitzar les xarxes socials i els grups de difusió per a la mobilització de persones contra ordres judicials", "no es tractava realment de concentracions pacífiques" o "la seva actuació volia impulsar i assegurar la celebració del referèndum il·legal d'autodeterminació i, amb aquest, la proclamació d'una república catalana".

Un màxim de quatre anys de presó preventiva

Segons la llei, la presó preventiva per un delicte de sedició, que comporta una pena de més de tres anys de presó, és d'un mínim de dos anys, que podrien ser prorrogables a dos més. Per tant, en el pitjor dels casos, es podria prolongar quatre anys.

Crida a la serenor i a la mobilització pacífica

En previsió que poguessin ser empresonats, Sànchez i Cuixart havien deixat preparada la seva resposta a través de Twitter. Cuixart ha fet una crida a la serenor, i Sànchez ha assegurat que la decisió "intenta atemorir-nos, castigar-nos".

Un cop s'ha sabut la decisió de la jutge, Òmnium i l'ANC han emplaçat a manifestar-se pacíficament per protestar per l'empresonament dels seus líders davant els centres de treball de Catalunya i les delegacions del govern espanyol.

2⃣ A les 20 h: manifestació nacional amb espelmes a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics. Cancel·lem concentracions davant les delegacions del govern espanyol

📍 Inici: pg. de Gràcia/Diagonal Final: pl. Francesc Macià
🕗 20 h
🕯 Porta la teva espelma

— Òmnium Cultural (@omnium) 16 October 2017
ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut