Primera multa del confinament anul·lada arrel de la sentència del Constitucional
Control policial durant el primer estat d'alarma, a Madrid (Joaquín Corchero / Europa Press)

Primera multa del confinament anul·lada arran de la sentència del Constitucional

Una jove madrilenya es lliurarà de pagar la sanció de 601 euros que se li va imposar per saltar-se les restriccions durant el primer estat d'alarma

Actualitzat

Tan sols un dia després que el Tribunal Constitucional va emetre la sentència en què considera inconstitucional utilitzar l'estat d'alarma per ordenar el confinament domiciliari, s'ha donat la raó a una de les tantes persones multades durant aquell període.

Es tracta d'una jove menor d'edat de Madrid, que va ser multada amb 601 euros per no respectar les restriccions vigents aleshores.

El precedent l'ha establert el jutjat contenciós- administratiu número 11 de Madrid, qui ha afirmat que una sentència d'inconstitucionalitat vincula tots els poders públics, inclosos jutges i tribunals, i que han de resoldre qualsevol procés sense aplicar una llei que ha estat declarada inconstitucional.

"Es declara que l'actuació administrativa recorreguda és disconforme a Dret, motiu pel qual l'hem d'anul·lar i l'anul·lem."


Recórrer la sanció pot tenir premi

La jove madrilenya ha aconseguit que se li anul·li la multa perquè va decidir, representada pel seu pare, recórrer la sanció, i per tant es trobava a l'espera de recurs per la via judicial o administrativa.

El motiu pel qual el Tribunal Constitucional només accepta aquests casos és perquè només qüestiona l'instrument que es va fer servir per aplicar les restriccions, l'estat d'alarma.

Si l'hagués pagat, probablement ja no podria recuperar els diners. És el que s'extreu dels límits a una possible retroactivitat que ha posat el Constitucional.


Esperança per aquells que ja hagin pagat

La sentència del Constitucional obre la porta que alguns juristes puguin recórrer fins i tot els casos multes fermes ja pagades.

És una possibilitat que es basa en l'argument que el mateix Constitucional dona per acceptar els casos de multes que sí que podran ser revisats: un article de la Constitució espanyola que estableix que no es pot sancionar per uns fets que no són delicte.

ARXIVAT A:
Confinament Tribunal Constitucional
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut