Barcelona

Primera multa a Barcelona a un propietari per apujar el preu del lloguer

La sanció arriba un any després d'aprovar la llei de contenció de preus del lloguer i obliga el propietari a pagar 9.000 euros per sobrepassar el límit de preu establert

RedaccióActualitzat

El Ramon va decidir compartir pis amb dos companys fa gairebé un any. Quan per fi van trobar-lo, van signar els papers del lloguer i hi van entrar a viure, però llavors van descobrir algunes coses que els grinyolaven.

El propietari era una empresa i no un particular com ells es pensaven, i van assabentar-se que no haurien hagut de pagar els honoraris de la immobiliària.

Van voler investigar més i ara el seu cas ha acabat desembocant en la primera multa que l'Ajuntament de Barcelona imposa a uns propietaris després d'haver aprovat la llei de contenció de preus del lloguer.
 

Un contracte anterior més baix

El pis que els tres companys van llogar costava 1.200 euros mensuals, i quan van anar a l'Incasòl, explica el Ramon, "ens trobem que el preu de l'anterior contracte registrat era de 950 euros, 250 euros menys del que nosaltres estàvem pagant".

Una pujada il·legal segons la llei de contenció de preus del lloguer, ja que s'hauria d'haver mantingut el preu del contracte anterior perquè, a les zones que es consideren tensionades, la llei no permet encarir els lloguers.
 

Com que la propietat no ho va voler baixar, van presentar una demanda a l'Ajuntament de Barcelona. Després, els llogaters van demanar judicialment els gairebé 2.000 euros que haurien pagat de més.

Quan van veure que la multa prosperava també van decidir deixar de pagar 1.200 euros i pagar només els 950 euros mensuals que costava el pis inicialment. "Oficialment, podria ser un impagament", explica el Ramon, però finalment l'Ajuntament els ha acabat donant la raó.
 

Una multa que marca un precedent

Segons Enric Aragonès, del Sindicat de Llogateres, aquesta primera multa és una bona notícia per dos motius: perquè envia un missatge als arrendadors que cal complir la llei, i també a la gent llogatera, que no saben quins són els mecanismes per denunciar-ho, o no s'hi atreveixen:

"Recordem que la sanció no només és una quantitat econòmica com a sanció, sinó que també obliga al retorn de totes les quantitats pagades en excés. Fa que no surti a compte que els arrendadors fixin rendes per sobre de la llei en futurs contractes".


A tot Catalunya, hi ha més de 400 casos que s'estan investigant per si s'està incomplint la llei de contenció de preus del lloguer, i només hi hauria una desena d'expedients oberts un any després de l'aprovació de la llei.

Una llei amb un futur incert, d'altra banda. Jaume Forn, director de l'Agència de l'Habitatge, explica que està recorreguda pel Tribunal Constitucional, i també obre un conflicte competencial amb la nova llei d'habitatge estatal.​

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut