La primera imatge real del coronavirus en 3D (Nanographics)
Viena

Primeres imatges reals del coronavirus en 3D

A partir de tomografies d'alta definició d'unes mostres del virus congelades de la Xina

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Mai fins ara havíem estat cara a cara amb una imatge real del coronavirus, fins que l'empresa Nanographics, derivada de la Universitat Tècnica de Viena, ha aconseguit captar-ne la primera imatge real. Es tracta de tomografies en alta resolució del virus a partir d'unes mostres congelades del virus fetes per la Universitat Tsinghua de Pequín, a la Xina.

"Aquesta és la primera vegada que es pot veure el coronavirus real (congelat) en 3D. Hem utilitzat algoritmes d'aprenentatge automàtic i visualització avançada per mostrar-vos la vista més detallada d'un virió SARS-CoV-2 real, en 3D, directament des de les dades Cryo-ET."

 

La imatge del virus en colors (Nanographics)

Les imatges criotomogràfiques es van haver de "netejar" per mostrar-les en 3D. Amb la col·laboració de la KAUST, Universitat de Ciència i Tecnologia King Abdullah, de l'Aràbia Saudita, es va poder convertir en "una visualització impressionant", diu Tobias Klein, un dels responsables del treball.

"L'exploració es fa amb electrons, cosa que significa que no té informació de color. Vam afegir-hi colors artificials per distingir parts individuals del virió, que d'una altra manera es barrejarien."

En identificar diferents parts de les partícules del virus i acolorir-les amb colors artificials fa que es puguin mostrar per primera vegada, un coronavirus real amb detalls sense precedents.

Aquesta és la cara real del SARS-CoV-2:

 

 

Els colors

El microscopi electrònic no permet veure els colors (perquè no n'hi ha cap), però sí veure formes. I gràcies als colors artificials que s'han afegit a les imatges es podem veure encara millor les formes de les partícules del virus.

Models 3D

Fins ara les imatges que es tenien del virus eren models en 3D a partir de mostres i l'aplicació d'algoritmes per recrear les estructures que componen el virió, el virus fora de la cèl·lula hoste. La mateixa empresa va aconseguir el maig passat, com també es veu en el vídeo, la representació del model 3D més precís que hi ha fins el moment de l'estructura exterior i interior del virió.

Aquests models amb representació 3D i 360º són una eina per als investigadors molt importats per aprofundir en el funcionament del virus i trobar com combatre'l. Uns models que s'actualitzen a mesura que es van fer noves descobertes científiques sobre el virus.

ARXIVAT A:
Coronavirus CiènciaFotografia
Anar al contingut