Va anunciar que deixava la política després dels mals resultats a les eleccions andaluses (Europa Press/Rafael González)
Madrid

Primera gran crisi interna a Vox, que tanca la porta al retorn de Macarena Olona

Vox tanca la crisi assegurant que Olona ja no té cabuda al partit, justament el dia que ella ha denunciat falta de democràcia interna dins de la formació d'extrema dreta

Actualitzat

"Aquest és el final del camí, li desitgem el millor en l'àmbit polític i ens tindrà sempre a la seva disposició en la part personal". Amb aquestes paraules Iván Espinosa de los Monteros ha escenificat el trencament de Vox amb Macarena Olona.

El portaveu de l'extrema dreta al Congrés ha etzibat a Olona una dura crítica: "Està sent utilitzada per tots aquells que volen fer mal al partit." Espinosa de los Monteros, amb la cara seriosa, no amagava la seva decepció. Olona havia estat la seva mà dreta al Congrés i ell ha estat l'encarregat públicament de tancar-li totes les portes de retorn.

Ha estat la consumació de la primera gran crisi interna de Vox, que es va començar a forjar mesos enrere.

Les ferides internes es van iniciar amb les eleccions andaluses del juny passat. Olona no ho volia, però el partit va obligar-la a ser la candidata tot i ser nascuda a Alacant i no tenir cap vincle amb el territori on es presentava. Els resultats no va ser els esperats per al partit d'extrema dreta. Van aconseguir 14 escons, molt lluny de les aspiracions inicials, i sense cap mena d'influència en el nou govern andalús.

Els retrets i les crítiques internes no van trigar a aparèixer amb un enfrontament poc dissimulat entre la candidata i el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith. Olona considerava que el partit no l'havia ajudat prou durant la campanya i que li havia posat moltes travetes. Per sorpresa, un mes després de les eleccions anunciava la seva renúncia a l'escó del Parlament d'Andalusia al·legant motius de salut. La justificació mai va convèncer la direcció del partit, que en privat fins i tot va qüestionar la versió d'Olona.

Uns dubtes sobre el seu estat de salut que van a anar a més quan Macarena Olona, a finals del mes d'agost, va reaparèixer envoltada de seguidors fent el Camí de Santiago i obrint la porta al seu retorn a la política.

Macarena Olona al Camí de Santiago (Europa Press/Carlos Castro )

Tot quedava pendent d'una conversa amb el líder de Vox, Santiago Abascal, que just aquesta setmana es mostrava sorprès amb la ràpida recuperació de l'exdirigent del partit. Pocs a Vox volien la seva tornada, però el detonant final de la ruptura ha estat una entrevista al diari ABC en què Olona ha denunciat la falta de democràcia interna a Vox i en què critica que el partit la deixés com una paracaigudista a Andalusia.

Un cop tancada la porta a Macarena Olona, ningú descarta que faci un moviment per crear el seu propi partit. De moment, l'exdiputada ha anunciat per dilluns que ve un acte a Sevilla amb l'exbanquer Mario Conde. Una convocatòria on ja es deixa entreveure que Olona està disposada a plantar cara.

L'enfrontame nt entre Olona i els líders de Vox ha estat poc dissimulat (Europa Press/Rafael González)
ARXIVAT A:
AndalusiaVox
Anar al contingut