Primera denúncia d'una exalumna dels claretians de Barcelona per un cas d'abusos

La víctima, una dona de 42 anys que presumptament va ser agredida pel conserge, vol que en quedi constància tot i que el delicte està prescrit
Primera denúncia d'una exalumna dels claretians de Barcelona per un cas d'abusos

Primera denúncia d'una exalumna dels claretians de Barcelona per un cas d'abusos

La víctima, una dona de 42 anys que presumptament va ser agredida pel conserge, vol que en quedi constància tot i que el delicte està prescrit
Mireia Prats Actualitzat
TEMA:
Pederàstia

Primer cas d'abusos sexuals a l'escola dels claretians de Barcelona que arriba als Mossos d'Esquadra. La denunciant és una dona de 42 anys que presumptament va ser agredida pel conserge de l'escola quan en tenia 8. Segons el seu testimoni, el conserge aprofitava el sota escala de l'escola per abusar de les nenes a l'hora del pati.

Després d'anys de tractament psicològic i silencis, ara ha decidit denunciar-ho, tot i saber que el delicte està prescrit. Ho fa perquè vol que en quedi constància policial i perquè les altres víctimes s'animin també a denunciar-ho.

La Mireia només vol donar el seu nom. No vol que se la reconegui. Ha viscut 34 anys amb sentiment de culpa i entre la incredulitat i l'angoixa. No ho va dir mai a la família, perquè els seus pares estaven molt contents amb l'escola.

El conserge dels claretians, conegut com el senyor Jaume i estimat per totes les famílies, era un home molt reconegut. Els pares confiaven en ell, perquè si feien tard, es quedava amb els alumnes a la consergeria. També era el que custodiava la farmaciola.

El 1983 la Mireia es va fer mal en un genoll a l'hora de pati i la van enviar a curar amb el senyor Jaume.

"Jo tenia 8 anys i recordo que em vaig fer mal al genoll i vaig baixar a consergeria perquè era on hi havia la farmaciola."

Ell va aprofitar aquell moment per retirar-li les calces i introduir-li els dits dins la vagina. La Mireia es va quedar paralitzada, i des d'aleshores no va tornar mai més a la consergeria del senyor Jaume. Això li va passar a 3r d'EGB i va marxar de l'escola a 7è d'EGB.

 

Quan tenia 36 anys, després d'anys de silenci, l'hi va comentar a la seva parella. Després de tractar-se psicològicament i d'explicar-ho als pares, s'ha vist amb cor de posar la denúncia i escriure també als claretians.

"És una cosa que m'ha costat molt, i m'he decidit a denunciar-ho arran d'haver sentit altres casos. Espero tancar una etapa, i poder ajudar altra gent que si no li ha prescrit el cas, que denunciïn. Ara tinc una sensació d'alliberament."

Diu que ha sentit molt suport per part de la família i que, per sort, ha tingut una estabilitat emocional amb els pares que l'ha ajudat molt en aquest procés. Lamenta que se sentin culpables, perquè els pares sempre van confiar molt en aquesta escola (el germà gran també hi anava, i va ser alumne del pare Figueres, denunciat com a presumpte abusador per altres alumnes, però a ell no li va passar mai res).

La importància de denunciar a la policia

La Mireia és la primera, i de moment, única víctima de l'escola Claret que ha presentat una denúncia de presumptes abusos sexuals als Mossos d'Esquadra. Encara que el delicte estigui prescrit, és important haver-lo denunciat a la policia perquè en queda constància als arxius policials, i si s'afegeixen més denúncies, la Fiscalia podria reobrir el cas o actuar d'ofici.

Denunciar a la policia té rellevància, també, perquè donar fals testimoni és un delicte. A més, la policia fa recompte dels casos que rep cada any. I només així, es tenen estadístiques oficials dels casos.

Fins ara, la majoria de presumptes víctimes d'abusos sexuals de l'escola Claret de Barcelona, ho han denunciat només en les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

 

Els claretians han escrit un mail a la dona demanant-li disculpes i per posar-se a la seva disposició. També asseguren que han passat el seu cas a la Fiscalia, i que no tenen coneixement d'on és ara el presumpte abusador, perquè va rescindir contracte amb l'escola a principis dels anys 90.

"El divendres 8 de març, arran d'una denúncia sobre l'exconserge de Barcelona presentada davant dels Mossos d'Esquadra per una de les persones afectades, aquest cos policial es va adreçar a l'escola. Responent a la seva demanda, es va traslladar als Mossos d'Esquadra tota la informació sol·licitada i es va oferir tota la col·laboració per a la investigació."

Ella no vol tornar a l'escola Claret. Li porta massa mals records. Els claretians han passat la informació que ella els ha ofert a la Fiscalia.

També han emès un comunicat on asseguren que la Fiscalia ha arxivat el primer cas que van denunciar, en què s'acusava el pare Figueres, perquè ha prescrit i perquè no hi ha cap denúncia de la víctima.

Comunicat dels claretians:

ARXIVAT A:
Pederàstia Menors Església

VÍDEOS RELACIONATS