Un anunci d'un pis de lloguer penjat en un balcó

Primera demanda contra un fons d'inversió per "clàusules abusives" en lloguers

El Sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda duen el fons d'inversió Azora a judici per establir un precedent amb el qual fer front al que consideren abusos contra els llogaters

RedaccióActualitzat

Enmig de la crisi que vivim, derivada de l'emergència sanitària provocada per la Covid-19, avui dimecres el Sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda han presentat una demanda contra un dels fons d'inversió que més habitatges gestiona a Espanya: Azora.

El sindicat i el col·lectiu de juristes pretenen interposar una demanda contra Lazora Sociedad Inmobiliaria SL, filial d'Azora, que gestionava una cartera d'uns 15.000 habitatges el gener d'enguany a tot Espanya.

L'objectiu del litigi és assenyalar deu clàusules que contradirien la llei d'arrendaments urbans i, segons els grups denunciants, vulneren els drets dels llogaters.

Clàusules abusives

La fórmula és la següent: es denunciarà un únic contracte per la via civil al·legant que el contracte no el van signar dos particulars, sinó que l'arrendatària es va veure obligada a signar un contracte d'adhesió immobiliària sense possibilitat de negociar-lo prèviament.

Per contracte d'adhesió hem d'entendre un acord contractual que obliga una de les parts a sotmetre's a totes les estipulacions redactades per l'altra part.

Aquest hauria estat el cas de Sílvia Torres, una veïna de Granollers a qui fa un any van renovar el contracte de lloguer. Els nous propietaris, el fons d'inversió Azora, li van apujar el preu de 385 euros a gairebé 900. I no ho hauria pogut negociar.

"Em van fer entrar en un despatx, i vaig demanar si podia emportar-me el contracte per consultar-ho i no em van deixar", explica Torres.

El que va acabar firmant va ser un contracte amb una desena de clàusules que la seva advocada considera abusives, com la que l'obliga a ella a assumir l'assegurança d'impagament.

Una sentència favorable permetria que centenars de llogaters se'n beneficiessin. L'esperen les nou assemblees de veïns que viuen en blocs propietat d'Azora a tot Catalunya, i que s'han organitzat per intentar negociar contra el que consideren males pràctiques del fons d'inversió.

Els col·lectius impulsors de la iniciativa volen que la resolució estableixi precedent, que sumi molta altra gent i passi com, en el seu dia, amb les clàusules terra de les hipoteques dels bancs. La justícia europea va declarar abusives aquestes clàusules el 2016 i va obligar les entitats a tornar tots els diners cobrats sota aquest concepte.

El juliol passat, el mateix Tribunal de Justícia Europeu va establir que els bancs no poden exigir als seus clients que renunciïn a reclamar el retorn de l'import.

Més fons al punt de mira

Azora no és l'únic fons d'inversió al punt de mira del moviment en defensa del dret a l'habitatge.

A finals del mes passat, el Congrés d'Habitatge de Catalunya, del qual el Sindicat de Llogateres n'és part, donava el tret de sortida a una campanya per denunciar Cerberus, un fons propietari en un 80% de la immobiliària del BBVA: Divarian.

Cerberus és una de les tres grans empreses de capital d'inversió que es disputen el mercat immobiliari espanyol, juntament amb Blackstone i Lone Star.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut