Jordi Solé, eurodiputat d'ERC i alcalde de Carles de Montbui
Madrid

Primer testimoni de la defensa: Jordi Solé rebat el "clima insurreccional" del 20S

En el judici del procés, l'eurodiputat d'ERC ha parlat d'un ambient "tranquil" malgrat "alguna empenta i forcejament" i cops als vehicles policials

Irene VaquéActualitzat

Després d'haver sentit el relat de diversos guàrdies civils i la lletrada de l'administració de justícia del 20S, el Tribunal Suprem ha escoltat aquest dimecres un versió dels fets que s'alinea amb la dels acusats. Ha estat la de Jordi Solé, eurodiputat d'ERC i alcalde de Caldes de Montbui i el primer testimoni del judici proposat per les defenses.

El 20 de setembre del 2017, Solé va decidir anar a Barcelona davant la notícia dels escorcolls i detencions, entre d'altres, a la seu del Departament d'Economia.

Lluny de la tensió que van explicar els testimonis policials i la lletrada, Solé ha parlat d'un ambient "calmat" des del principi i d'una actitud "cívica" de la gent que només es va trencar "de forma puntual" amb "cops a un vehicle policial" i algunes "empentes i forcejaments".

"No hi havia agressions ni amenaces, cap situació d'especial tensió. Durant un parell de minuts algunes persones van donar cops a un cotxe policial."

Aquests moments de tensió es van donar, ha afegit, amb la sortida dels detinguts per la Guàrdia Civil. Ell no va veure en cap moment que allò es convertís en un intent d'assalt a la seu de la conselleria.

La concentració del 20S davant de la Conselleria d'Economia

No ha recordat insults, però sí que ha admès crits contra els agents que custodiaven la porta, que augmentaven d'intensitat amb les entrades i sortides del departament, però ha remarcat que "això formava part de la protesta i del dret legítim de protestar". També s'ha referit als càntics relacionats "amb la democràcia i el referèndum", com "Votarem", i a altres "de tipus irònic".

Sobre les destrosses dels cotxes, ha explicat que va veure que tenien "adhesius, clavells als parabrises i periodistes al damunt", però que no hi havia pas "res trencat."

Passadís de "cinc metres"

 

L'advocat Andreu Van den Eynde intervé en la sessió d'aquest 24 d'abril


En la sessió d'aquest dimecres, Solé ha definit com a "perfectament format" el cordó de voluntaris que es va fer davant d'Economia. Ha xifrat en 5 metres l'amplada que tenia i ha posat com a exemple del seu bon funcionament que una persona que es va trobar malament -una senyora que es va desmaiar-, va ser atesa "ràpidament pels serveis mèdics, que hi van poder accedir sense cap problema".

L'eurodiputat republicà va estar hores davant d'Economia, fins que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van desconvocar la protesta, ja a la nit.

Què van dir els guàrdies civils i la secretària judicial del 20S

Daniel Baena arribant al Suprem per declarar al judici del procés

Aquesta versió contrasta amb la que van donar els policies, que van parlar de "setge" i d'insults i amenaces constants i de l'avís que va fer algú que no sortissin per la porta principal amb la documentació: "Si sortiu per aquí, us maten o us massacren".

El responsable de seguretat del dispositiu va dir que havia vist "perillar la integritat física" dels agents en dos moments, en un dels quals temia que la multitud intentés entrar a l'edifici, encara que, davant les preguntes de les defenses, va admetre que això no havia passat.

I la secretària judicial, Montserrat del Toro, va relatar la por que va passar davant dels "incidents d'una envergadura tremenda", fins al punt que va demanar sortir de l'edifici en helicòpter. També va dir que la tensió li va fer "trencar" la salut.

També va parlar del 20S l'instructor dels atestats de la Guàrdia Civil, el tinent coronel Daniel Baena, que va qualificar de "clima insurrecional" el que va passar.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut