Les revelacions de "cas Snowden" han marcat la demanda de l'austríac Max Schrems (Reuters)
Les revelacions de "cas Snowden" han marcat la demanda de l'austríac Max Schrems (Reuters)
Brussel·les

Primer pas perquè els països de la UE puguin impedir l'enviament de dades d'usuaris de Facebook als EUA

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE considera que els estats membres tenen poder per suspendre que dades personals dels seus ciutadans que hi ha a internet siguin enviades de forma automàtica als Estats Units

Actualitzat

Els països de la Unió Europea tenen el poder suspendre la transferència de dades personals d'usuaris penjades a Facebook a servidors situats als Estats Units. Així ho ha considerat un advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El lletrat considera que els estats membres han de conservar la potestat d'interrompre l'enviament de dades malgrat la directiva europea vigent, perquè considera provat, arran de les revelacions d'Edward Snowden, que els Estats Units no estan respectant la legislació europea sobre la protecció i privacitat de dades.

La Comissió Europea s'ha hagut de pronunciar sobre aquest aspecte arran de la denúncia d'un ciutadà austríac, Max Schrems, exusuari de Facebook, que el 2011 va engegar una iniciativa contra la xarxa social en considerar que les seves dades personals no estaven prou protegides.

L'opinió d'aquest advocat general de la UE, que és orientativa i no vinculant, deixa en mans dels països la decisió final. La resolució, però, és imporant perquè el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que haurà de pronunciar-se sobre el cas cap a finals d'any, acostuma a fer-li cas en un 90% dels casos.

Per tant, és important perquè suposa un avís que dóna Europa als Estats Units sobre el maneig de la informació, que mou bilions de dòlars.

Des del seu compte de Twitter, Max Schrems ha piulat una primera reacció al pronunciament de l'advocat. En un document adjunt diu que "els anys de lluita sembla que comencen a donar els seus fruits" i que només espera que el tribunal es pronunciï en el mateix sentit que el lletrat.

L'advocat expert en noves tecnologies i protecció de dades Josep Jover ha comparat les grans xarxes com Facebook, Twitter o Google amb grans companyies petroleres i les nostres dades personals fossin el petroli.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut