Primer pas per recuperar l'hospital de cartró de la Vall Fosca, únic a Europa

L'edifici, que es va fer amb cartró i fusta, encara s'aguanta dret 107 anys després de ser construït

Actualitzat

El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha declarat bé d'interès local l'hospital de cartró de la Vall Fosca. Es va instal·lar per fer front als accidents laborals dels obrers durant la construcció de la Central Hidroelèctrica de Cabdella.

L'edifici encara s'aguanta dret 107 anys després de ser construït. Es va fer amb cartró i fusta i amb caràcter efímer però ha aconseguit sobreviure en ple Pirineu. Tot i ser pensat per tenir un ús efímer, el cert és que, des del 1903, ha servit com a magatzem i per a altres serveis, la qual cosa ha ajudat a la seva preservació.

 

 

L'edifici va ser aixecat per l'empresa Energia Elèctrica de Catalunya a la vall Fosca quan uns 4.000 treballadors s'encarregaven de construir la central hidroelèctrica. Durant l'execució d'aquesta obra, hi havia molts accidents laborals i per aquest motiu es va decidir instal·lar-hi un hospital.

Les institucions han estat estudiant com restaurar-lo. Ara segueix en peu tot i que no es pot visitar. Amb la declaració com a bé d'interès local es podrà accedir a subvencions per poder restaurar-lo. Josep Maria Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha dit que ara serà possible adaptar-lo per recuperar el seu estat original.

Eva Parisé, la directora del museu de Capdella, ha explicat que l'hospital va arribar en capses. Com si fos un moble "d'Ikea". Com un mecano que es podia muntar per peces.

Aquest tipus de construccions eren habituals en temps de guerra. Donaven servei al front i quan arribava la pau es desmuntaven i llençaven tot el material. La de l'hospital de cartró de la Vall Fosca és l'única construcció que queda a Europa d'aquestes característiques.

ARXIVAT A:
Patrimoni
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut