Guaidó rep el suport dels empresaris del país (EFE)
Guaidó rep el suport dels empresaris del país (EFE)
Caracas

Primer pas legislatiu de Guaidó per convocar eleccions presidencials a Veneçuela

Nicolás Maduro ho contraresta impulsant unes noves eleccions legislatives per renovar l'Assemblea Nacional que controla Juan Guaidó

RedaccióActualitzat

S'intensifica el pols entre Juan Guaidó i Nicolás Maduro. L'Assemblea Nacional veneçolana que presideix Guaidó continua treballant per preparar una transició política al país. Ha aprovat una nova llei que estableix que les eleccions presidencials s'haurien de convocar dins els primers 12 mesos d'aquest executiu de transició.

Aquest moviment del "president interí" es fa enmig de la intenció de Maduro de dissoldre la cambra i convocar unes eleccions legislatives. Amb aquest objectiu s'ha creat una comissió per accelerar l'organització dels comicis.

L'autoproclamat president, mentrestant, demana als militars que li facin costat. Qui li ha expressat el seu suport és el sector empresarial. En un acte a la seu de Fedecámaras, la principal patronal veneçolana, Guaidó ha dit que seria molt perjudicial per al país avançar els comicis per renovar l'Assemblea Nacional. "Tindria conseqüències socials", ha assegurat.

El líder opositor i ara "president encarregat" -tal com van apuntar tant Pedro Sánchez com Emmanuel Macron- considera que la convocatòria d'eleccions legislatives seria un "suïcidi polític per a Maduro, enmig de la crisi de legitimitat que està tenint després del seu triomf del maig passat a les presidencials, una consulta qualificada com "una farsa" pel mateix Guaidó.

 

Maduro es pregunta "a quin lloc del món ha portat ajuda humanitària" els Estats Units (Reuters)


Nicolás Maduro, mentrestant, s'ha negat a deixar entrar al país l'ajuda humanitària que han promès els països que han donat suport a Juan Guaidó. Per Maduro, aquests carregaments serien el primer pas per a una invasió:

"L'imperialisme no ajuda ningú al món. A quin lloc del món han portat ajuda humanitària? El que han portat són bombes per destruir l'Afganistan, l'Iraq, Líbia, Síria... per provocar morts. És un xou, així de senzill. Veneçuela no es convertirà és un país dependent"

Aquesta nit, Donald Trump ha refermat el seu suport a Juan Guaidó, a qui considera el "nou president" de Veneçuela. En el discurs de l'Estat de la Unió, el president nord-americà, que va ser qui primer va legitimar Guaidó, ha afirmat que "condemnen la brutalitat del règim de Nicolás Maduro", de qui ha criticat "les polítiques socialistes, que han convertit a aquesta nació, de ser la més rica de l'Amèrica del Sud, en un estat de pobresa extrema i desesperació."

 

ARXIVAT A:
VeneçuelaJuan GuaidóNicolás Maduro
Anar al contingut