Crema de fotos del rei Felip VI en una concentració davant la caserna de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia, el març passat (ACN)
Crema de fotos del rei Felip VI en una concentració davant la caserna de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia, el març passat (ACN)

Primer pas del Congrés per despenalitzar les injúries al rei i a la religió

Actualitzat

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts prendre en consideració una iniciativa d'Units Podem que demana derogar o reformar en el Codi Penal els delictes d'ofenses als sentiments religiosos, les injúries a la Corona o l'enaltiment del terrorisme. El PSOE, ERC, el PNB, el PDeCAT i Compromís han donat suport a la proposta del grup lila, a la qual s'han oposat PP, Ciutadans, UPN i Fòrum Astúries.

En la defensa de la iniciativa, el coordinador general d'IU, Alberto Garzón, ha afirmat que "totes les crítiques estan emparades per la llibertat d'expressió", ja siguin contra una religió, la Corona, els símbols o les institucions de l'Estat. Garzón ha dit que la proposta és necessària, davant el que ha definit com una "involució de la llibertat d'expressió":

"Fa 15 anys no hi havia tants casos com avui. Per què és més fàcil anar avui a judici i ser sancionat, fins i tot penalment, per criticar la imatge de Crist que fa 15 anys?"

Tant Units Podem com les altres formacions que han donat suport a la proposta han criticat els "articles anacrònics" que consideren que limiten la llibertat d'expressió. En aquest sentit, han posat com a exemples casos com els de l'actor Willy Toledo, el raper Valtonyc o els titellaires de Madrid.

Sense entrar en el fons de la qüestió, el PSOE ha avalat la tramitació de la iniciativa perquè indica que "és un fet que a la societat hi ha un debat seriós sobre els límits de la llibertat d'expressió". La portaveu socialista, Adriana Lastra, ha avançat que presentaran "totes les esmenes necessàries basant-se en criteris de proporcionalitat en una societat".

PP i Cs alerten del risc d'atorgar "barra lliure" a les amenaces

En canvi, el PP ha rebutjat una iniciativa que creuen que suposarà que hi hagi "barra lliure" per amenaçar amb impunitat. El portaveu popular, Leopoldo Barreda, ha instat Podem a denunciar el que han qualificat de "violacions de llibertats dels no independentistes a Catalunya" o la situació a països com l'Iran o Veneçuela.

Per la seva banda, Ciutadans ha insistit que consideren la llibertat d'expressió un pilar bàsic de la democràcia, però ha advertit que els delictes que es volen derogar protegeixen símbols comuns i que defensar-los és defensar els valors constitucionals. A més, el seu portaveu de Justícia, José Ignacio Prendes, ha dit que és "absolutament repulsiu" demanar la supressió del delicte d'enaltiment del terrorisme.

En l'acord sobre pressupostos a què van arribar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, s'hi va incloure la reforma dels delictes d'injúries a la Corona i ofenses als sentiments religiosos, però va quedar-ne fora el d'enaltiment del terrorisme.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió BorbonsReligió
Anar al contingut