Primer pas per a un servei de dentista públic i gratuït per als menors de 14 anys
El servei de dentista públic s'ha de començar a desplegar en 5 anys (Unsplash/Yusuf Belek)

Primer pas cap a un servei de dentista gratuït per a vulnerables i menors de 14 anys

Tots els grups han avalat la proposta de Catalunya en Comú Podem, que preveu començar pels més petits i les persones més pobres o amb diversitat funcional

RedaccióActualitzat

Catalunya disposarà d'un programa d'atenció dental públic i gratuït per als menors de 14 anys i les persones vulnerables o amb discapacitat.

El programa s'haurà de desplegar en el termini de cinc anys i està previst que cobreixi revisions, higienes, càries, endodòncies i extraccions, en línia amb el que ja passa amb el servei municipal de dentista de Barcelona.
 

Proposta de CatECP amb el suport dels grups

La proposta, presentada per Catalunya en Comú Podem, s'ha aprovat aquest dimarts al Parlament amb el suport dels altres grups. Qui hi ha donat llum verda ha estat la comissió de Salut. Ha estat la primera vegada que una comissió aprova lleis, després que el ple li va delegar la competència legislativa plena per a aquesta iniciativa.

Menors de 14 anys, gent vulnerable i amb discapacitat seran els primers destinataris del servei

 

La proposició de llei aprovada prioritza que els serveis es donin a l'atenció primària i que aquest pla acabi cobrint tota la població. El text votat al Parlament recull que el "clar biaix de classe social" que hi ha en l'accés als serveis odontològics.

La portaveu de CatECP a la comissió de Salut del Parlament, Marta Ribas, ha afirmat que un dentista públic no és "una utopia" i ha celebrat que la llei "posa les bases" perquè aquest servei sigui universal.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha aplaudit que la població "veu ampliats els seus drets" en matèria de salut i ha reclamat al govern espanyol que "compleixi els seus compromisos del pla de govern, que incloïen una llei de salut bucodental i de la qual no s'ha sabut res més".

 

Tombat el recurs dels odontòlegs contra el dentista municipal de Barcelona

Una pacient del servei municipal d'odontologia de Barcelona (ACN)

 

El servei de dentista municipal i universal, a preus inferiors als habituals i anunciat en primer lloc per l'Ajuntament de Barcelona, va topar amb el Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya. El COEC va presentar un recurs contenciós administratiu contra la llei, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó a l'Ajuntament de Barcelona.

A partir d'aquí, el consistori va seguir els procediments administratius i confia que el servei sigui una realitat en els pròxims mesos.

Paral·lelament, el consistori ha obert un servei de dentista per a persones vulnerables, que ha atès més de 1.600 persones des de la tardor del 2018, segons dades de l'agost passat.

ARXIVAT A:
SalutMenorsPobresa
Anar al contingut