Primer pas al Parlament per sancionar Vox: l'acusen de criminalitzar els migrants
Ignacio Garriga, de Vox, durant el debat de política general (Job Vermeulen/ACN)

Primer pas al Parlament per sancionar Vox: l'acusen de criminalitzar els migrants

ERC, PSC, Junts, CUP i comuns volen reprovar el líder de l'extrema dreta a Catalunya Ignacio Garriga per vincular delinqüència amb immigració

Marc PratsActualitzat

Els grups parlamentaris d'Esquerra, Socialistes, Junts, CUP i comuns volen que s'investigui el possible incompliment del codi de conducta per part d'Ignacio Garriga, líder de Vox. El president del grup parlamentari de l'extrema dreta, en la seva intervenció en el debat de política general de la setmana passada, va vincular, segons aquests grups, delinqüència amb immigració.

Ara, la comissió de l'Estatut dels Diputats haurà de resoldre si Garriga va infringir o no l'article 7.2 d'aquest codi parlamentari. Se li podria aplicar des d'una amonestació pública fins a la suspensió temporal com a diputat, o una multa de 600 a 12.000 euros.

L'article 7.2 del Codi de Conducta estableix que els diputats han de mantenir una conducta respectuosa amb la resta de companys d'hemicicle i amb els ciutadans, i "una actitud escrupolosa i exemplar d'acord amb el principi d'igualtat sense discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen o condició social, ètnia, llengua o qualsevol altra".


Acusen Vox de vincular delinqüència amb immigració

Els grups parlamentaris denunciants alerten que Garriga "va formular una sèrie d'expressions i afirmacions vinculant delinqüència amb immigració, fent identificació expressa de la nacionalitat d'aquells que eren presumptes responsables amb la seva nacionalitat i, per tant, el seu origen". Per això, entenen que les expressions que va utilitzar el líder de Vox vulneren aquest punt ja que "suposen un clar exemple de discriminació per raó d'origen, condició social i/o ètnia".

Els mateixos 5 grups parlamentaris que ara han demanat conjuntament que s'inicïi aquest procediment -ERC, PSC, JxCAT, CUP i ECP- ja van presentar a l'inici de la legislatura un acord acompanyat de diverses mesures per aïllar l'extrema dreta a la cambra catalana, i la d'aquest dimarts ha estat la primera iniciativa en aquesta direcció.

La mesa del Parlament ha demanat un informe a la Comissió de l'estatut del diputat. Quan el tingui, decidirà si hi ha hagut infracció i, en tot cas, quina sanció se li aplica.

El "30 minuts" de TV3 va emetre el reportatge "Anatomia de Vox" per fer una anàlisi i respondre als perquès de l'ascens de l'extrema dreta:

ARXIVAT A:
Debat política generalVoxParlament de Catalunya
Anar al contingut