Primer pacient de VIH resistent a totes les combinacions d'antiretrovirals

Els investigadors alerten que cal desenvolupar nous medicaments

RedaccióActualitzat

Va ser diagnosticat de VIH el 1989, quan tenia 41 anys. Des dels anys 90 ha estat prenent antiretrovirals. Els primers, els de baixa eficàcia. Desprès va provar 14 fàrmacs diferents més. Només van aconseguir controlar parcialment la infecció.

Al 2015 se li va començar a administrar un inhibidor de nova generació, més eficaç i amb menys resistències. Va fer una millora inicial, però al cap d'uns mesos va fracassar de nou.

Es tracta del primer cas descrit d'una persona portadora del VIH que és resistent a les 5 famílies de fàrmacs orals que s'utilitzen habitualment contra el VIH. S'ha mostrat insensible a 25 dels 26 medicaments provats.

Els investigadors d'IrsiCaixa han demostrat que el virus d'aquest pacient és resistents a tots els fàrmacs d'administració oral, excepte un. Però, com explica Carmen Puertas, un únic medicament no és eficaç contra el VIH.

"El virus troba fàcilment altres vies d'evasió. Per això és necessari administrar teràpies que combinin diverses famílies i que bloquegin diverses fases del cicle d'infecció del virus."

L'estudi, que publica "The Lancet Microbe", destaca la importància de desenvolupar nous medicaments que funcionin per vies alternatives i contra els quals el virus no hagi desenvolupat resistències.

L'alternativa terapèutica que proposen els científics és l'ús d'anticossos que bloquegin el virus o de fàrmacs amb nous mecanismes d'acció. De moment però les dues alternatives estan en fase de desenvolupament.

"Aquest cas clínic il·lustra el risc potencial de les multirresistències en el camp del VIH, tot i la diversitat d'antirretrovirals existent. En no haver opcions terapèutiques disponibles, a excepció d'alguns fàrmacs injectables que són inviables per al dia a dia, es posa en evidència la urgència del desenvolupament de nous fàrmacs antirretrovirals als quals cap variant del VIH no s'hagi exposat mai, de manera que sigui impossible que el virus hagi generat resistències contra ells."

Javier Martínez-Picado, investigador ICREA a IrsaCaixa i líder de l'estudi, afirma que la identificació d'aquest cas aïllat no suposa necessàriament un risc per a la salut pública, però avisa que cal mantenir la vigilància epidemiològica perquè podrien aparèixer altres casos.

"Cal fer-ho per poder aturar la cadena de transmissió a temps i evitar així infeccions pel VIH sense opcions terapèutiques, com passava als anys 80."

Els investigadors defensen fer estudis d'observació per identificar i contenir la potencial aparició de virus resistents a tota la medicació.

Les resistències del VIH poden presentar-se en pacients que o bé no prenen el tractament de forma continuada o que s'infecten amb un virus que ja és resistent.

L'any passat l'OMS ja alertava de noves infeccions pel VIH amb virus que presenten resistències. En comptabilitzava el 10% de noves infeccions en alguns països.

 

ARXIVAT A:
SidaCiènciaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut