Els tres acusats durant el judici; s'han retirat els càrrecs contra un d'ells
Els tres acusats per l'agressió homòfoba durant el judici

Primer judici per un atac homòfob al transport públic de Barcelona

Demanen cinc anys de presó a tres homes acusats d'apallissar un jove gai al metro d'Urquinaona el 2019 i per delicte d'odi

Actualitzat

La Fiscalia de Delictes d'Odi demana cinc anys de presó per a dos dels tres homes jutjats aquest divendres per apallissar un jove gai al metro de Barcelona el 2019. S'han retirat els càrrecs en contra del tercer acusat de no fer res per evitar la pallissa. Aquest és el primer atac homòfob en el transport públic que arriba a judici a Catalunya.

L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) i l'Ajuntament de Barcelona, que exerceixen d'acusació particular i popular, han lamentat que el cas es jutgi tres anys i mig després i han reclamat que se'ls condemni per un delicte d'odi.

A l'entrada del judici, aquest divendres a la Ciutat de la Justícia, l'advocada de l'Observatori contra l'Homofòbia, Laia Serra, ha valorat que és una agressió que "atempta contra els drets d'accés amb normalitat i llibertat a l'espai públic", i atribueix als enjudiciats un presumpte delicte de lesions agreujades, un intent de robatori i un delicte d'odi homòfob.

"És un cas d'homofòbia, la víctima ho va tenir clar des del principi. Hi ha tota una sèrie de precedents a l'agressió", ha dit l'advocada.

pallissa barcelona
La fotografia que Diego Martos va penjar a les xarxes socials després de l'agressió (Diego Martos)

Un menor condemnat

Serra ha recordat que ja hi ha hagut un judici a la jurisdicció de menors contra un quart acusat pel mateix cas que ja va ser condemnat per lesions amb l'agreujant d'odi.

Durant el judici, un dels dos presumptes agressors contra els quals s'ha mantingut l'acusació n'ha culpat el menor jutjat anteriorment. L'altre ha dit que no recordava res.

La víctima, que ha declarat darrere d'una mampara per no veure els agressors, ho recordava perfectament. "Jo notava els cops a l'esquena i a la cara, per tot el cos", ha declarat, i ha dit que encara l'afecta anímicament:

"Si vaig amb un noi, em costa molt agafar-lo de la mà, o fer cap mostra d'afecte en públic, per evitar problemes."

Durant la vista, s'han mostrat les gravacions del moment de l'agressió recollides per les càmeres de seguretat del metro: les burles inicials que els acusats van fer de la víctima per la samarreta que portava, els insults homòfobs, el seguiment i l'atac, que van fer-li per l'esquena i amb la superioritat de ser quatre. Són elements suficients per acreditar, segons les acusacions, que els motius de l'agressió van ser per l'orientació sexual de la víctima. I, per tant, com ha explicat l'advocat de l'Ajuntament Xavi Muñoz, s'hauria de condemnar com un delicte d'odi.

Martos va ser agredit per quatre joves al metro de Barcelona el 2019 (ACN Albert Segura)


Casos que costa que arribin a judici

El coordinador tècnic de l'Observatori contra l'Homofòbia, Cristian Carrer, ha destacat la importància d'aquest judici per defensar la llibertat als espais públics.

"Aquest judici és important per demostrar que l'LGTBI-fòbia a l'espai públic no pot quedar impune. Des de l'observatori tenim l'objectiu de reparar la dignitat de les persones afectades."

En aquest sentit, ha destacat, juntament amb el regidor de Drets de Ciutadania de Barcelona, Marc Serra, la coordinació entre entitats i administració per acompanyar les víctimes d'agressions LGTBI-fòbiques i que aquests casos arribin a judici. Serra també ha lamentat la lentitud de la justícia, que allarga el patiment de les víctimes.

"Aquest judici arriba massa tard. Han estat tres anys de patiment i de revictimització. Què hauria passat si l'Ajuntament de Barcelona no hagués estat darrere d'aquesta causa judicial? Què hauria passat si l'observatori no hagués estat al costat de la persona agredida? Segurament avui no hi hauria judici."

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) té un protocol de prevenció d'agressions LGTBI-fòbiques al transport públic, que es va elaborar precisament arran d'aquest cas.

Serra ha afegit que l'Ajuntament atén unes 80 agressions LGTBI-fòbiques a l'any, la majoria per delictes contra la integritat moral, com ara insults i vexacions, i ha afegit que les agressions físiques com la que es jutja aquest divendres no són tan habituals.

Apallissat per dur una samarreta gai

Els fets van passar la matinada del 12 de gener del 2019 al metro de Barcelona. A les 6 del matí, Diego Martos va pujar al metro per anar a treballar. Al vagó, un grup de quatre joves el van començar a increpar amb insults homòfobs. Canviar de seient no li va servir de res. Martos va explicar a TV3 que els agressors li van dir: "Tu no ets un home, ets maricó."

També va demanar ajuda per l'intèrfon, però només el va sentir el conductor, que va demanar l'actuació del servei de seguretat. Quan el jove va baixar a l'andana a la següent estació, a Urquinaona, diu que els agressors el van arraconar quan pujava les escales i, a terra, li van clavar una pallissa a puntades de peu al cos i a la cara. Els agents de seguretat van intervenir-hi i van poder aturar tres dels agressors.

A Diego Martos, amb contusions a la cara i a l'ull, li van haver de fer diversos punts de sutura.

Els Mossos d'Esquadra van detenir els agressors: un era menor, i als altres tres els han jutjat aquest divendres.

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaTransport públicHomofòbiaJudicialDelicte d'odi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut