El Papa Francesc va destituir al setembre el cardenal Becciu del càrrec de prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants (EFE/Gugliemo Mang…
El Papa Francesc va destituir al setembre el cardenal Becciu del càrrec de prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants (EFE/Gugliemo Mangiapane)
Itàlia

Primer judici a un cardenal del Vaticà per un escàndol de malversació i blanqueig

El papa Francesc en persona ha aprovat la petició per jutjar el cardenal Angelo Becciu i nou persones més, acusats de malversació, blanqueig, frau, extorsió i abús de poder

RedaccióActualitzat

El tribunal del Vaticà jutjarà el cardenal Angelo Becciu, destituït al setembre pel papa Francesc del càrrec de prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants. El papa, personalment, ha aprovat la petició d'un jutge del Vaticà per portar a judici Becciu i nou persones més per malversació, blanqueig de diners, frau, extorsió i abús de poder.

Angelo Becciu serà el càrrec més alt de l'Església catòlica que és jutjat per delictes financers. És el resultat de dos anys d'investigacions en relació amb la compra presumptament fraudulenta d'un luxós edifici a l'exclusiu barri londinenc de Chelsea. En van pagar més de 200 milions d'euros, un preu molt superior al seu valor que va causar un forat milionari a les arques vaticanes.

L'exclusiu edifici de Londres que el Vaticà va comprar molt per sobre del seu valor real
L'exclusiu edifici de Londres que el Vaticà va comprar molt per sobre del seu valor real

El judici per malversació i blanqueig de capitals contra el cardenal Becciu i altres càrrecs de la cúria vaticana començarà el dia 27. Serà la primera vegada que la justícia del Vaticà asseu al banc dels acusats un membre del col·legi cardenalici. 

A més d'Angelo Becciu, també estan inculpats treballadors laics i religiosos del Vaticà i diverses persones molt conegudes en el món de les finances internacionals.

Serà un procés inèdit, impulsat per les reformes que ha posat en marxa Jorge Mario Bergoglio des que és cap d'estat del Vaticà. Entre altres reformes, s'han aprovat noves lleis per evitar la corrupció a l'Església. A partir d'ara els alts càrrecs eclesiàstic no estaran aforats: cardenals i bisbes seran jutjats com la resta d'inculpats.

L'últim balanç econòmic presentat per la Santa Seu l'octubre del 2020 evidenciava un dèficit d'11 milions d'euros. En aquell moment el Vaticà va admetre que s'havien comès errors de gestió.

La presentació de l'informe sobre la situació econòmica de la Santa Seu coincidia amb diversos escàndols financers, com el cas de la compra de l'edifici de luxe a Londres que ha esquitxat el cadenal Giovanni Angelo Becciu i que finalment el porta a judici.

El cardenal Angelo Becciu nega totes les acusacions i diu que és víctima d'una maquinació
El cardenal Angelo Becciu nega totes les acusacions i diu que és víctima d'una maquinació (Reuters/Gugliemo Mangiapane)
 

Al judici s'ha de demostrar que Angelo Becciu va ordenar pagaments per valor de 575.000 euros a una altra acusada, Cecilia Marogna. Uns diners que, segons la Fiscalia, es van fer servir per fer compres personals a botigues d'empreses com Prada, Tod's o Chanel. També se l'acusa de desviar fons del Vaticà a empreses propietat del seu germà.

El cardenal Becciu, de 73 anys, sempre s'ha declarat innocent de les acusacions i assegura que és víctima d'una maquinació deliberada per exposar-lo a una "picota mediàtica".


 

 

ARXIVAT A:
VaticàPapa FrancescMalversació
Anar al contingut