Primer expedient sancionador a webs per anuncis de particulars que venen animals
Barcelona

Primer expedient sancionador a webs per anuncis de particulars que venen animals

L'Ajuntament de Barcelona obre un expedient a la propietària de Mil Anuncios i Vibbo que pot acabar amb 150.000 euros de multa

Redacció / ACNActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient sancionador a l'empresa propietària de les plataformes Mil Anuncios i Vibbo per anuncis il·lícits de compravenda d'animals per internet.

El consistori ha decidit aplicar la llei de comerç electrònic que qualifica de "molt greu" la infracció comesa per aquests dos portals en anunciar animals de companyia sense garantir que l'origen fos una companyia registrada amb l'activitat de criança ni les condicions sanitàries i de benestar animal que requereix.

Les companyies s'enfronten a una multa de 150.000 euros. La llei preveu que les sancions puguin arribar fins a un màxim de 600.000 euros, però l'Ajuntament ha optat per aplicar un criteri de "proporcionalitat" perquè no s'ha sancionat mai aquesta companyia.

És la primera vegada a tot l'estat espanyol que es promou un procediment administratiu per combatre la venda il·lícita d'animals a la xarxa. Tot va partir d'una denúncia presentada fa dos anys per la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA).

L'Ajuntament l'ha obert després d'enviar a l'empresa advertiments i requeriments formals perquè retirés els anuncis sense rebre cap resposta.

 

L'Ajuntament considera que la venda d'animals per part de particulars promou la cria indiscriminada
 

 

La tercera tinent d'alcalde, Laia Bonet, ha explicat que les ofertes publicades no complien la llei de comerç electrònic, ni tampoc la llei de protecció animal ni l'ordenança municipal de protecció, tinença i venda d'animals.

I ha concretat quins són els principals incompliments:

"S'informava que qui venia els animals eren particulars, i això la normativa ho impedeix. En canvi, no s'informava de les condicions en què es trobaven els animals. L'ordenança impedeix que es pugui separar un animal de la seva mare abans de les vuit setmanes, i això no estava garantit."

L'Ajuntament de Barcelona considera que la venda d'animals per part de particulars promou la cria indiscriminada i, segons la normativa, les ofertes només poden ser d'empreses acreditades:

"Els anuncis es poden publicar si es tracta d'una empresa registrada com a nucli zoològic."

 

Els anuncis tampoc aclarien si els animals tenien el tractament veterinari adequat, és a dir, desparasitats i amb les vacunes obligatòries, tal com preveu l'Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d'Animals (OPTVA) en concordança amb el decret sobre protecció dels animals.

 

 

 

Anar al contingut