Primer expedient sancionador a una web que fa apologia de l'anorèxia i la bulímia

La Generalitat ha iniciat el procediment i, si tira endavant, la multa podria ser de fins a 100.000 euros
Primer expedient sancionador a una web que fa apologia de l'anorèxia i la bulímia

Primer expedient sancionador a una web que fa apologia de l'anorèxia i la bulímia

La Generalitat ha iniciat el procediment i, si tira endavant, la multa podria ser de fins a 100.000 euros
Carla Riverola Brutau Actualitzat
TEMA:
Anorèxia
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

La Generalitat ha obert per primera vegada un expedient sancionador contra una pàgina web que feia apologia dels trastorns alimentaris. Ara es troba en procés d'incoació però si tira endavant la multa podria arribar als 100.000 euros, tal com estableix el Codi de Consum de Catalunya.

L'existència d'aquestes webs pot ser un factor de risc perquè els joves acabin desenvolupant malalties com l'anorèxia o la bulímia. 

En aquests portals s'hi comparteixen consells molt poc saludables, es proposen reptes per aprimar-se i fins i tot competicions entre els seus membres, la majoria noies. També s'hi adjunten enllaços per entrar a grups de WhatsApp, amb l'objectiu final de crear una mena de comunitat.

Les pàgines ajuden a mantenir o agreujar el trastorn a qui ja el té i poden ser especialment perilloses entre els més joves, que són també els més vulnerables, tal com explica la directora de l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia, Sara Bujalance:

"En aquell grup de major vulnerabilitat, és a dir, adolescents que prèviament ja mostren insatisfacció corporal, que ja tenen un desig per aprimar-se, per exemple, el risc és especialment elevat." 

Gairebé tots els pacients per sota dels 30 anys han consumit webs com aquestes. Per això, el govern va aprovar al gener un decret que modifica el Codi de Consum de Catalunya i que fa més fàcil tancar-les i sancionar aquelles que no ho facin.
 

Des que va entrar en vigor s'han rebut 35 denúncies, de les quals 11 s'han arxivat perquè el titular de la pàgina ha eliminat el blog com a resposta al requeriment. Una ha generat, per primera vegada, una proposta d'expedient sancionador i 16 estan encara pendents de tramitació.

La directora de l'Agència Catalana del Consum, Elisabet Abad, assegura que l'objectiu del decret no és multar, sinó fer desaparèixer les pàgines web:

"Volíem aconseguir que aquestes males praxis arribin al seu fi. El nostre objectiu és que totes les empreses agafin consciència de no penjar aquest tipus de pàgines en blogs o qualsevol altre mitjà digital."

La Marina i l'Alba ho veien gairebé com una secta. Elles buscaven trucs per amagar el trastorn alimentari que tenen i van arribar a aquestes pàgines, que tot i el rebuig que els van causar des del principi, també van aconseguir que se n'enduguessin alguna idea:

"Posava a internet com fer això o allò altre i al final em van sortir aquestes pàgines. Em semblava una bogeria, però el que passa és que, vulguis o no, si entres ja has llegit alguna cosa i ja no pots fer res, aquella informació ja la tens."

"Quan ja estava malalta, hi vaig entrar. Em va semblar una bogeria, però sí que és veritat que hi havia certes idees que em van quedar."


Aquestes pàgines, a més, van ser les culpables que durant un temps pensessin que elles no estaven malaltes:

"Ho acabes minimitzant i dient-te: "Jo no formo part d'això". Jo no estic tan malament i, per tant, jo no estic malalta."

"El perill és tant identificar-te amb aquest grup com no fer-ho, perquè llavors penses que el teu problema no és greu."

Tot i que no són les causants directes de l'aparició de malalties com l'anorèxia o la bulímia, aquestes webs ajuden a mantenir o agreujar el trastorn a qui ja el té i poden ser especialment perilloses entre els més joves.
 

 

ARXIVAT A:
Anorèxia Salut

VÍDEOS RELACIONATS